UNA analizira: Šta poseta Jakova Mlatovića donosi odnosima Srbije i Crne Gore?

Da su Crna Gora i Srbija 'jedna familija' čuje se kad god se za to ukaže zgodna prilika, ali te 'porodične' odnose dugo remete osetljiva pitanja

Autor: Emilija Pešić
09.07.2023. 19:45
  • Podeli:

Uoči posete novog crnogorskog predsednika Jakova Milatovića komšiluku nema tenzija, niti straha od zapaljivih izjava. Dok zvanična Podgorica obećava što bolje odnose, utisak je da je i sa strane Beograda ispružena ruka.

"U potpunosti normalizacija u regionu i unapređenje dobrosusedskih odnosa sa svim zemljama u regionu, koja je kao što znate jedna od najvećih ekonomskih partnera Crne Gore u tom smislu", izjavio je Milatović uoči poste Beogradu.

"I jedni i drugi se nalazimo na evropskom putu, neke razlike imamo, ne samo u regionu nego i po nekim drugim pitanjima, ali to ne sme da bude prepreka u razvoju nekih bližih odnosa – što je moguće više prijateljskih", istakao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da su Crna Gora i Srbija jedna familija – čuje se kad god se za to ukaže zgodna prilika. Ipak, te "porodične" odnose već dugo remete brojna osetljiva pitanja.

Jedno od njih je ono koje se tiče Kosova, čiju je nezavisnost Crna Gora među prvima priznala. Čak i oko tog pitanja moguća je saradnja i dogovor, kažu analitičari.

"Beograd može da očekuje da zvanična Podgorica ne pokazuje toliko entuzijazma u odnosu na privremene institucije u Prištini, i pogotovo da ih ne podržava u daljoj afirmaciji i priznavanju, u okviru međunarodne zajednice", smatra politički analitičar Vladimir Dobrosavljević.

"Niko od zvaničnika Crne Gore ovako ne gura prst u oko tog pitanja. To bi bio pomak koji bi bio dobar, koji ne bi remetio neku poziciju Crne Gore, ali bi se pokazalo da se razume pozicija Srbije i Prištine, i da se insisitra na tom dijalogu", naglašava politički analitičar Vladimir Pavićević.

Na spisku tereta koji razdvajaju komšije svakako je postavljanje diplomatskih odnosa na nivou ambasadora, kao i pitanje izručenja Svetozara Marovića, bivšeg predsednika Srbije i Crne Gore.

To je, kažu sagovornici UNE, zaostavština Mila Đukonovića i veruju u njeno skorije rešenje.

"To jesu tehnička pitanja, koja mislim da će se u narednom periodu razrešiti na jedan normalan i uobičajeni način. Bez tenzija. Problem ambasadora je nasleđeno pitanje od prethodnog režima i verujem da će se ono veoma brzo i lako rešiti", kaže Dobrosavljević.

"Ja bih, umesto da se stalno vraćamo Milu Đukanoviću i ogromnom broju problema koje je ostavio, da se evidentiraju šta su pomaci na bolje. A mi već imamo te pomake. Na primer, već imamo potpisan Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, koji je pozdravljen sa svih strana", zaključuje Pavićević.

Da će ova poseta doprineti daljem unapređivanju odnosa pokazuje i odluka da Srbija bude destinacija prve zvanične bilateralne posete novoizabranog predsednika Crne Gore ocenjuju stručnjaci.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()