UNA otkriva nove detalje u slučaju pada bebe u Foči: Ginekolog za porođaj uzeo 200 evra, pa ih posle incidenta pocepao

Istraga o padu novorođenčeta u Univerzitetskoj bolnici Foča još nije dobila konačan epilog

Autor: Ognjen Matavulj
26.07.2023. 09:05
  • Podeli:
Univerzitetska bolnica Foca foto UNA.jpg Foto: UNA

UNA ekskluzivno saznaje da je Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske podiglo optužnicu protiv specijaliste ginekologije i akušerstva dr Vladimira Čančara i medicinske sestre Gordane Sokolović, zaposlenih u Univerzitetskoj bolnici Foča, jer su, kako se navodi, primili mito kako bi 19. avgusta prošle godine porodili Jovanu Vesić, a čija je novorođena beba posle toga medicinskom osoblju ispala na pod i zadobila teške povrede glave.

Tužilaštvo nije aboliralo ni oca povređene bebe, Danijela Vesića, koga su optužili za davanje mita. Posle životne drame koju je porodica Vesić prošla sa oporavkom deteta, u tužilaštvu su smatrali da i otac mora snositi odgovornost, jer je pre porođaja doktora Čančara i medicinsku sestru Sokolović "počastio" sa 500 konvertibilnih maraka, odnosno 250 evra. Kako saznajemo, optužnicu je potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

"Optužnicom Čančaru je na teret stavljeno da je 18. avgusta primio mito u iznosu od 400 konvertibilnih maraka (200 evra), a medicinska sestra Sokolović mito u iznosu od 100 maraka (50 evra) kako bi carskim rezom porodili Jovanu Vesić, Danijelovu suprugu. Istom optužnicom Danijel je optužen za davanje mita u iznosu od 500 maraka", otkrio je ekskluzivno za UNU izvor iz Tužilaštva.

Dan nakon davanja novca, tada trudnica Jovana Vesić rodila je devojčicu koja je, nakon porođaja, pala na pod medicinskom osoblju. Beba je zadobila povrede glave, odnosno obostranu frakturu lobanje i hematom. Ukazana joj je odmah pomoć, ali se njeno zdravstveno stanje ubrzo pogoršalo zbog čega je upućena u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gde je hitno operisana.

Ono što je javnosti ostalo nepoznato, a što se navodi i u optužnici protiv Čančara i Sokolović, jeste to da su oboje pokušali da vrate novac koji su prvobitno uzeli kada se dogodio incident sa padom bebe. 

"Dok je nekoliko članova porodice bilo u poseti kod Jovane, u bolničku sobu je došao dr Čančar. Ocu je rekao 'meni pare ne znače ništa', a onda je izvadio 400 maraka i pred više članova porodice ih pocepao i bacio na krevet na kom je Jovana ležala. Danijel mu je rekao da mu 'ne uznemirava ženu' i da uzme novac. Čančar je to i učinio i izašao iz sobe", navodi se, između ostalog, u optužnici.

Novac je pokušala da vrati i medicinska sestra Gordana Sokolović, o čemu postoji i video snimak koji su članovi porodice Vesić zabeležili mobilnim telefonom.

Inače, umesto Sokolović na porođaju je bila prisutna druga medicinska sestra Biljana Kulić. Protiv nje i Čančara, te specijaliste pedijatrije dr Vladimira Turuntaša istragu vodi Okružno javno tužiaštvo u Trebinju zbog sumnje da su počinili krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()