Uvođenje vojnog roka u Hrvatskoj: Država nudi mesečnu platu, opozicija ima argumente protiv

Neki od opoziconih političara smatraju da je uvođenje vojnog roka predizborna tema

27.02.2024. 10:13
  • Podeli:
hrvatska vojska matija habljak pixell-65dda77663209.webp Foto: Matija Habljak Pixsell

U Hrvatskoj se već neko vreme razmatra vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, zvanični predlog još nije objavljen, ali se već zna da bi obuka trajala tri meseca i  bila bi obavezna za mladiće sa navršenih 18 godina, dok bi devojke pristupale dobrovoljno.  

Tromesečni vojni rok bio bi plaćen oko 700 evra mesečno.

Ipak, iako se čini da je ova namera vlasti naišla na većinsko odobravanje, ima i onih koji se tome protive, među kojima je i poslanik opozicionih Socijaldemokrata Franko Vidović, koji smatra da se ne radi o dobrom potezu, kao i da je cela priča smišljena uoči predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Gostujući na HRT-u, Vidović je istakao da pitanja koja se tiču nadstranačkih tema treba rešavati konsenzusom.

"Kada kažem konsenzus, onda to znači ne lomiti preko kolena odluke. Ovo jeste lomljenje preko koljena i ja se ne mogu oteti utisku da je ovo napravljeno jedino sa svrhom izbora, pa ćemo to upotpuniti u aprilu sa Rafalima i idemo na izbore", rekao je Vidović.

Uveren je da odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka neće biti dobra za Oružane snage niti za odbranu RH.

Njegov kolega iz parlamenta Ante Deur, iz vladajuće HDZ, tvrdi da se ne radi o predizbornoj priči.

"Mi moramo gledati celi koncept događanja u vremenu u kojem živimo. Vojni rok nije nikada ukinut, zamrznut je 2008. godine. Sada se traži model koji je najbolji i taj model će biti prezentovan u nekom vremenu", rekao je Deur.

Istakao je da bezbednost nema cenu, uz podsećanje da je Hrvatska u bezbednost u poslednjih nekoliko godina uložila preko milijardu evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()