Važno obaveštenje za sve one koji su ostali bez doma zbog poplava u BiH: Država obezbedila smeštaj

Svima koji su ostali bez porodičnog doma, biće obezbeđen alternativni smeštaj

05.10.2024. 21:32
  • Podeli:
PXL_051024_121764959 jablanica poplave bih Denis KapetanovicPIXSELL-6701957b20538.webp Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Ministar za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara Sevlid Hurtić stavio je na raspolaganje 20 raspoloživih stambenih jedinica za sve kojima je potrebna hitna pomoć zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Јablanicu, Konjic, Fojnicu, Kiseljak i druga mesta u Federaciji BiH.

Hurtić je naveo da je u Mostaru na raspolaganju pet stanova, u Drvaru jedan, u Zenici šest, u Tuzli dva, u Trebinju dva.

"Dodatne jedinice dostupne su i u Kotor Varošu, Foči, Derventi, Brčkom, Odžaku i Banjaluci. Iako su stambene jedinice prvenstveno namenjene readmisiranim osobama, smatram da je u ovakvim vanrednim situacijama naš prioritet da pomognemo onima koji su izgubili svoje domove", rekao je Hurtić.

Iz Ministarstva za ljudska prava i izbeglice u Savetu ministara saopšteno je da će u ponedeljak, 7. oktobra, sve lokalne zajednice koje imaju ovakve stambene jedinice za readmisirane osobe dobiti Hurtićevu saglasnost da ih stave na raspolaganje porodicama koje su pogođene poplavama.

"Ministarstvo ostaje posvećeno pružanju pomoći svima koji su u ovoj kriznoj situaciji, kako bi se osigurala hitna pomoć najugroženijim građanima", navodi se u saopštenju ovog resora, preneli su federalni mediji.

Prema poslednjim podacima u poplavama i odronima u FBiH poginulo je 16 osoba, tačan broj stradalih nije poznat, za nestalima se traga, a najteža situacija je u Donjoj Jablanici.

Teško je pogođena i opština Konjic, a poplavljeni su i Fojnice, Kreševo, Kiseljak i Vareš. 

Svima koji su ostali bez porodičnog doma, biće obezbeđen alternativni smeštaj, a iz federalne Vlade najavljeno je traženje međunarodne pomoći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()