Vijesti: Vlada Crne Gore mogla bi da ima 20 resora, dva više nego sada

Lider PES-a Milojko Spajić je odmah nakon izbora 11. juna rekao da nema pregovora sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i GP URA, ali nije isključio mogućnost da u vladu uđe koalicija Za budućnost Crne Gore (DNP, Nova i Radnička partija).

30.06.2023. 13:31
  • Podeli:
jakov milatovic milojko spajic foto pokret evropa sad-64632f8b144e3.webp Foto: Pokret Evropa Sad

Nova Vlada Crne Gore mogla bi da ima više od 20 ministarstava u odnosu na sadašnjih 18, a jedan od novih resora bi moglo da bude Ministarstvo za državnu imovinu, pišu podgoričke Vijesti.

Pozivajući se na više izvora, Vijesti pišu da se radi o nacrtu strukture nove vlade i da je to podložno promenama, naročito kada pregovori i zvanično počnu.

Osim Ministarstva za državnu imovinu, vlada bi trebalo da ima i ministarstva rada i socijalnog staranja, odbrane, pravde, finansija, unutrašnjih poslova, spoljnih poslova, turizma i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, poljoprivrede, ljudskih i manjinskih prava, saobraćaja, sporta i mladih, ministarstva za EU integracije, državne uprave, kulture i medija, informacionih tehnologija, prosvjete, zdravlja, nauke i ekonomskog razvoja.

Neformalni razgovori o sastavu 44. vlade su u toku, a zvanični bi trebalo da počnu nakon što Državna izborna komisija (DIK) objavi konačne rezultate izbora, na kojima je najviše glasova osvojio Pokret Evropa sad (PES), ali koji ne može sam sastaviti izvršnu vlast.

Lider PES-a Milojko Spajić je odmah nakon izbora 11. juna rekao da nema pregovora sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) i GP URA, ali nije isključio mogućnost da u vladu uđe koalicija Za budućnost Crne Gore (DNP, Nova i Radnička partija).

Prema izvorima Vijesti, PES i Demokrate žele mesto premijera, odnosno predsednika Skupštine, a o čelnim pozicijama ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, pravde i finansija, trebalo bi da se dogovore između sebe. Takođe, tim partijama bi trebalo da pripadne i po jedno potpredsedničko mesto.

Kao kandidat za ministra unutrašnjih poslova se pominje Momo Koprivica (Demokrate). Bošnjačka stranka (BS) želi ministarstva poljoprivrede, rada i socijalnog staranja, odbrane i javne uprave, kao i Upravu za dijasporu.

Albanskom forumu, čiji je nosilac liste bio lider Albanske alternative Nik Đeljošaj, ponuđene su dve opcije - ukoliko Đeljošaj želi ministarsku poziciju, dobiće dva ministarstva, dok je alternativa da sadašnji predsjednik Opštine Tuzi bude poptredsednik Vlade, a da Albanski forum dobije uz to i jedno “veće” ministarstvo.

Prema izvoru Vijesti, Đeljošaj je u razgovorima insistirao da rešenja za MUP, odbranu i spoljne poslove ne budu čisto partijska rešenja, i da se to naročito odnosi na unutrašnje poslove, da ne bi došli u situaciju da političari hapse i sprovode istrage. 

Što se tiče odbrane i spoljnih poslova, Đeljošaj traži da na tim pozicijama kadrovska rešenja budu oni koji su jasno za NATO i prozapadno orijentisani i kao takvi duže vremena prepoznati. Lider AA je poručio da će na tom principu istrajavati i po cenu da ne budu deo vlade.

Hrvatska građanska inicijativa bi, prema ovoj projekciji,  trebalo da dobije Ministarstvo kulture ili Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, dok je Genci Nimanbegu (Forca) najozbiljniji kandidat za čelo ministarstva zaduženog za evropske integracije.

Vijesti pišu da se Spajić ranije odvojeno sastao i sa liderima koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Knežević je je, kažu, tražio da ZBCG bude deo izvršne vlasti, konkretno da im pripadne Ministarstvo kapitalnih investicija, koje sada vodi lider BS Ervin Ibrahimović, kao i deo energetskog sektora.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()