Vlada Crne Gore predaje dva amandmana na rezoluciju o Srebrenici

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona

05.05.2024. 17:24
  • Podeli:
crnogorska zastava pixabay-1664556638151.webp Foto: Pixabay

 Crna Gora će uz posredovanje SAD predati dva amandmana na nemačku rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu, potvrđeno je nezvanično za portal RTCG iz Vlade.

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prema pisanju portala prvi amandman glasi: "...ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini..."

Drugi amandman glasi: "....potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama....".

Ovim amandmanima, kako su rekli iz Vlade, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmerene protiv Republike Srpske.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, koja je prethodne nedelje bila u centru pažnje Ujedinjenih nacija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da donošenje tog dokumenta ima dva cilja - da se traži ratna odšteta od Srbije, kao i da se izvrši revizija postupka protiv već donete presude Međunarodnog suda u Hagu, podseća portal RTCG.

Dodaju da je Vučić istakao da će se odluka o rezoluciji donositi preglasavanjem, ali i da će ovo otvoriti "Pandorinu kutiju" i omogućiti pokretanje mnogih inicijativa za donošenje rezolucija o genocidu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()