Vlada Slovenije usvojila dekret o priznanju palestinske države

Slovenija je zatražila od Izraela da prekine ofanzivu u Gazi i upozorila da bi napad na grad Rafu pogoršao humanitarnu krizu na palestinskoj teritoriji

09.05.2024. 15:45
  • Podeli:
palestina zastava shutterstock-6605a7568bacf.webp Foto: Shutterstock

 Slovenačka Vlada usvojila je danas dekret o priznanju palestinske država i uputila ga parlamentu na usvajanje.

"Dekret o priznanju Palestine deo je napora administracije da se što pre okončaju strahote u Gazi", rekao je premijer Robert Golob na konferenciji za novinare.

On je naveo da bi slovenački parlament konačnu odluku mogao da donese i pre 13. juna.

Slovenija se u martu pridružila zajedničkom saopštenju Španiji, Irskoj i Malti u kojem se navodi da su članice EU spremne da priznaju Palestinu kada budu ispunjeni uslovi za formiranje države.

Golob je istakao da će LJubljana nastaviti da prati napredak u mirovnim pregovorima, oslobađanju talaca i reformi Palestinske uprave i, ukoliko to bude ubrzano, onda postoji mogućnost da će i proces priznanja biti završen ranije.

Slovenija je zatražila od Izraela da prekine ofanzivu u Gazi i upozorila da bi napad na grad Rafu pogoršao humanitarnu krizu na palestinskoj teritoriji.

Šef slovenačke diplomatije Tanja Fajon je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Iks" izrazila zadovoljstvo zbog odlučnog i nepovratnog koraka ka priznanju Palestine.

Za usvajanje dekreta potrebna prosta većina u slovenačkom parlamentu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()