Vrelo leto na hrvatskoj političkoj sceni: Domovinskom pokretu preti raskol, Fokus bi mogao pasti ispod cenzusa

Ako dođe do raskola među liberalima, najviše bi, kažu, mogao da profitira Andrej Plenković, pišu mediji

19.08.2024. 22:15
  • Podeli:
domovinski pokret, 18 jul 2023 - Dubravka Petric Pixsell-65957cc70be70.webp Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Napeto leto u više hrvatskih stranaka, koje za razliku od, na primer, HDZ-a imaju više od jednog kandidata za predsednika i dok Domovinskom pokretu preti samo raskol, Fokusu bi se moglo dogoditi da nakon stranačkih izbora izgubi status parlamentarne stranke, pišu hrvatski mediji.

Traži se novi predsednik Fokusa, koji će naslediti Davora Nađija. Ambiciju je imao Dario Zurovec, jedini poslanik ove stranke u saboru, ali za to nije dobio podršku svoje županijske organizacije.

Kako prenosi zagrebačka N1 tv., predsednik u odlasku Nađi tvrdi da je to jasna poruka Zurovecu da ga ljudi ne žele jer se nudio HDZ-u nakon parlamentarnih izbora.

“Videli smo to svi iz medija, nije to nikakva tajna, on se nudio HDZ-u. On HDZ-u nije bio potreban, ali kad bude trebalo, on će biti tu. Dogovorio se s HDZ-om iako je naša stranka jasno donela odluku da s HDZ-om nećemo, on je krenuo protiv toga i to se ljudima u stranci ne sviđa”, rekao je Nađi. Zurovec još nije doneo zvaničnu odluku o odlasku, ali je očito da harmonije u Fokusu više nema.

“Moram videti uostalom sa svojim prijateljima i s ljudima s kojima sam od prvog dana i zavisno od toga kako će mi sugerisati, kakva će biti atmosfera tako ćemo odlučiti za dalje", rekao je Zurovec.

Na pitanje hoće li, ako napusti Fokus, podržati HDZ i olakšati Andreju Plenkoviću da vlada na svoj omiljen način, uz puno mikro partnera, Zurovec to negira. 

“Ne. Da sam hteo već bi to napravio. HDZ nije opcija”, rekao je za N1., a na opasku da to neće učiniti ni nakon lokalnih izbora: “Pa dobro, lokalni izbori su još relativno daleko".

Ako napusti Fokus, tvrdi da neće otići sam.

I dok načelnik Opštine Kroiž Marko Magdić tvrdi da ako Dario Zurovec napusti stranku, Fokus više neće biti parlamentarna partija, Nađi ne vidi problem i tvrdi da ta stranka nikada nije zavisila od jednog čoveka.

Ako dođe do raskola među liberalima, najviše bi, kažu, mogao da profitira Andrej Plenković, pišu mediji.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()