Za svaki slučaj: Hrvati podigli MiG-21 na mali avion "pajper"

Incident je potvrdila i Hrvatska kontrola leta

24.07.2024. 14:50
  • Podeli:
hrvatski vojni avion, MiG-21, hrvatsko vazduhoplovstvo, hrvatska vojska, vojska hrvatske - shutterstock_1094483483-66a0f7910a69d.webp Foto: Shutterstock

Hrvatsko Ministarstvo odbrane  (MORH) podiglo je nadzvučni presretač MIG-21 u nedelju nakon što se u hrvatskom vazdušnom prostoru pojavio mali avion tipa "pajper" PA-34 koji nije odgovarao na pozive kontrole leta, zato što je bio na pogrešnom kanalu za komunikaciju.

Sve se dogodilo u nedelju oko 10.50 časova, piše hrvatski portal Dnevnik i dodaje da je u presretanje jednomotornog aviona poslat dežurni lovac 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, koji je presreo letelicu "pajper" i u okolini Slunja završio s akcijom, objavio je poratal AvioRadar.

Incident je potvrdila i Hrvatska kontrola leta saopštenjem u kojem se, između ostalog, navodi da je MORH o svemu obavešten u skladu sa uobičajenom procedurom.

Prema neslužbenim informacijama AvioRadara, radiostanica spornog malog aviona bila je nameštena na pogrešan kanal, zbog čega nije bilo moguće uspostaviti komunikaciju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()