Za vikend i u ponedeljak, stranke u Hrvatskoj ulaze u finiš izborne kampanje

U ponedeljak u ponoć stupa na snagu izborna tišina

12.04.2024. 18:14
  • Podeli:
izbori u hrvatskoj profimedia-65eb0f84bb259.webp Foto: Profimedia

Kampanja uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj ovog vikenda praktično ulazi u sam finiš, s obzirom na to da će u ponedeljak u ponoć stupiti na snagu izborna tišina.

Parlamentarni izbori u Hrvatskoj zakazani su za sredu, 17. april, pa će predstavnici stranaka u naredna tri dana morati da pojačaju animiranje birače, pre svega onih neodlučnih, kojih, prema istraživanja, ima dosta.

Od večeras kreću i prva završna sučeljavanja na televizijama, ali birači neće imati priliku da na malim ekranima vide zajedno, na primer, aktuelnog premijera i lidera HDZ Andreja Plenkovića i aktuelnog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, koji, uprkos zabrani Ustavnog suda, kampanju privodi kraju kao nezavisni kandidat za budućeg premijera, us podršku koalicije okupljene oko najuticajnije opozicione SDP.

Izborna tišina će trajati do srede, 17. aprila u 19 časova, kada će biti zatvorena biračka mesta.

Objašnjenje šefa države Milanovića zašto je izbore raspisao na radni dan, a ne u nedelju, jeste njegovo uverenje da su birači sredinom sedmice više fokusirani.

Izborni dan je po hrvatskom zakonu neradan.

Sudeći po do sada objavljenim istraživanjima u 10 izbornih jedinica blagu prednost ima vladajuća HDZ sa partnerima. Istraživanja u 10 izbornih jedinica pokazala su da će u parlament, osim HDZ-a i SDP-a ući još samo tri stranke odnosno koalicije, dok će ostale biti ispod cenzusa.

Deo analitičara smatra ove izbore velikom prekretnicom u Hrvatskoj, sve će, kažu, biti jasnije u sredu, ali i da ništa nije gotovo dok ne bude gotovo, odnosno dok se nedogovore postizborne koalicije.

Hrvatska ima 12 izbornih jedinica, s tim da u 11. glasa dijaspora, a u 12. se bira osam poslanika iz reda manjinskih stranaka.

Hrvatski sabor ima 151 poslanika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()