Zagreb dobio Muzej novog talasa: Kako su 80-ih mladi uživali u rokenrolu

Zagreb je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih, zajedno sa ostalim velikim gradovima tadašnje države, bio prestonica muzike.

06.11.2022. 11:11
  • Podeli:

Fotografije novotalasnih bendova, plakati koji pozivaju na koncerte na popularna zagrebačka odredišta onog vremena Lapidarij, Kulušić, Jabuka, rukopisi poznatih pesama, primerci studentskog lista Polet, stripovi, odeća i modni dodaci ondašnjih zvezda samo su deo eksponata ovog posebnog muzeja.

"Ideja je zato što je Novi talas pokret koji zaslužuje da u Zagrebu ima svoje mesto gde ljudi mogu da dođu da pogledaju nešto, da mladi nešto nauče, da se stari prisete. Neće to biti preozbiljno, to je jedna zabavna institucija", kaže Aleksandar Črček, osnivač Muzeja novog vala.

Među okupljenim posetiocima bilo je malo ondašnjih zvezda, puno generacije rođene šezdesetih godina prošlog veka, ali i mnogo mladih. Novi talas je, rekli bismo opet IN. Tako misli i Jana, devojka u dvadesetima koja radi u muzeju.

"O novom talasu znam najviše muzike, to su me još roditelji naučili kad sam bila klinka i nekako se razvila ta ljubav. Uopšteno ta kultura, stripovi, društvo, kako je sve to tada funkcionisalo.  Ja mislim da se to opet vraća u modu. Moji prijatelji su isto zainteresovani, sluša se ta muzika, Haustor; Azra, mislim da je opet zaživelo", priča Jana.

Na spoljnoj fasadi oživela je popularna Zvečka, mjsto na kojem je živeo novi talas u Zagrebu. Pred njom je parkiran stojadin, malo dalje fićo, tu je i telefonska govornica.

"U planu nam je da isto tako organizujemo izložbe beogradskog, ljubljanskog, riječkog novog talasa, sarajevskih bendova koji su tada nastali, kao Pušenje, Bombaj štampa. Već smo u razgovorima s beogradskim kolegama da nam pripreme neke memorabilije od Orgazma, Šarla, Idola i tako dalje", kaže Črček.

Za svirku je bio zadužen Renato Metesi, frontmen novovalnih bendova Patrola i Zvijezde. Ne pitaj za mene, Nikol, samo su neki od njihovih hitova.

"Ja pevam Ne pitaj za mene nakon 40 godina zato jer je dobra. Zato jer su te pesme jednostavno toliko dobre i u tome je tajna tog novog talasa i svega što čini taj ceo okvir tog pokreta", priča Metesi.

Muzej će organizovati promocije muzičkih albuma, knjiga, a već sada možete u njemu da kupite majicu s novotalasnim sloganima ili otiskom albuma nekih bendova, šolje i knjige o novom talasu autora iz cele bivše Jugoslavije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()