Zagreb u znak sećanja na ubijenu porodicu Zec postavlja spomen-ploču

U Zagrebu je obeležena 31. godišnjica ubistva srpske porodice Zec.

08.12.2022. 15:06
  • Podeli:
Sljeme Adolfovac komemoracija obitelj Zec_Josip Regovic PIXSELL-6391c52c1cb84.webp Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kaže da će grad Zagreb na mestu ubistva majke Marije i ćerke Aleksandre, kod Adolfovca na Sljemenu, postaviti spomen-ploču kao podsetnik na počinjeni zločin.

"Iako su poznata imena tadašnjih pripadnika MUP-a, koji su 7. decembra 1991. godine ubili Mihajla Zeca na kućnom pragu na zagrebačkoj Trešnjevci te odveli njegovu suprugu i ćerku do planinarskog odmorišta Adolfovac, gde su potom ubijene, za taj zločin nikad nisu odgovarali, rekao je gradonačelnik Tomašević, prenosi HRT.

Važno je obeležiti mesto stradanja

U tom smislu, rekao je, izuzetno je bitno obeležiti ovu tužnu godišnjicu, ali isto tako i obeležiti to mesto kao trajno sećanje na počinjeni zločin, kako se nikad više ne bi ponovio.

"Grad Zagreb će to uraditi, u proceduri je postavljanje spomen ploče na ovom mestu", najavio je Tomašević na komemoraciji koju su organizirali Antifašistička liga i Srpsko narodno vijeće.

"Trideset i jednu godinu nakon zločina koji je zasigurno jedna od najmračnijih epizoda u istoriji ovog grada, stojim ovde kako bih odao počast žrtvama i kako bi još jednom upozorili šta se ovde dogodilo", istaknuo je Tomašević na komemoraciji kod Adolfovca na Sljemenu, a građane Zagreba pozvao je da grade društvo bez diskriminacije po bilo kakvoj osnovi.

Venci i ruže

U znak sećanja na porodicu Zec položeni su venci i ruže, a na komemoraciji na Sljemenu sudelovali su, među ostalima, i potpredsednica Vlade Anja Šimpraga, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednik Antifašističke lige Zoran Pusić te ambasadori Norveške i Srbije.

"Došli smo ovde po hrabrost koja je nužna za prokazivanje zlonamernog umanjivanja okolnosti ovog zločina, ovde učimo o toj hrabrosti i solidarnosti u kojoj želimo jedni drugima da budemo oslonac", naglasila je aktivistkinja Maša Samardžija, pročitavši poruku Antifašističke lige.

"Sve šta se dogodilo te kobne večeri, izazvalo je muku i tišinu svih, i pripadnika srpskog naroda koji mogli da se osećaju ugroženo, i onih koji su osudili ubistvo deteta i njegovih roditelja, ali to nisu imali snage da kaži izvan svoja četiri zida", kazale je Samardžija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()