Završen prvi dan samita ministara spoljnih poslova zemalja OEBS u Skoplju

Za sutra su planirana tri događaja na teme: „Mladi i civilno društvo“, „O ljudima je – uticaj terenskih operacija OEBS-a 2023.“ i „Očuvanje pluralizma – bezbednost novinarki“.

30.11.2023. 16:35
  • Podeli:
oebs tanjug-6568abac57e32.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Prvi dan 30. samita ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) završen je danas u Skoplju i biće nastavljen sutra.

U fokusu obraćanja šefova delegacija bio je rat u Ukrajini, a najviše pažnje medija izazvalo je prisustvo i obraćanje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Neki od ministara i šefova delegacija bojkotovali su govor šefa ruske diplomatije napuštanjem sale, neposredno nakon što je predsedavajući makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani najavio obraćanje Lavrova.

Lavrov je danas rekao da je OEBS na ivici kolapsa i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te organizacije.

Ovo je prvi put da Lavrov boravi u jednoj zemlji, evropskoj članici NATO od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Iako se proteklih dana mnogo očekivalo od ovog samita na kojem bi se prvi put na jednom mestu našli Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken, to se ipak nije dogodilo. Njihov eventualni susret ni nakoji način nije ni bio najavljen. Lavrov je, naime, u Skoplje stigao pošto ga je Blinken napustio i otputovao u Tel Aviv.

Mnogobrojni domaći i mediji iz sveta i regiona pomno su pratili kretanje Lavrova od njegovog dolaska u salu "Boris Trajkovski", gde se samit održava, gde ga je dočekao domaćin šef makedonske diplomatije Bujar Osmani.

Za sada nema informacija da li će Lavrov na marginama samita imati bilateralne susrete sa nekim od šefova delegacija zemalja učesnica s obzirom na to da je portparol ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova izjavila juče da su dobili više zahteva među kojima i od nekih zapadnih zemalja.

Na najvećem međunarodnom političkom događaju koji se organizuje u Severnoj Makedoniji od njene nezavisnosti prisustvuju šefovi diplomatija najvećeg broja zemalja učesnica OEBS-a - SAD, Kanade, Velike Britanije, ministri zemalja članica EU i NATO, sa Mediterana, Bliskog istoka i Centralnog Azija.

Za sutra su planirana tri događaja na teme: „Mladi i civilno društvo“, „O ljudima je – uticaj terenskih operacija OEBS-a 2023.“ i „Očuvanje pluralizma – bezbednost novinarki“.

Akreditovani novinari će moći da prate završnu plenarnu sednicu Ministarskog saveta OEBS-a, nakon čega će uslediti završna konferencija za novinare sa predsedavajućim, ministrom spoljnih poslova Severne Makedonije Bujarom Osmanijem, predstavnikom Malte, koja će predsedavaiti OEBS-om naredne godine.

Ministarski sastanak počeo je juče neformalnom večerom većine ministara, na kojoj je tema razgovora bila vojna agresija na Ukrajinu i potreba funkcionalne Organizacije u vreme sukoba i pojačanih tenzija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()