Zbog misterioznog nestanka jahte ruskog oligarha smenjena tri hrvatska zvaničnika

Jahta je bila pod sankcijama EU i u Hrvatskoj je bila zapečaćena, ali su se u tom lancu unutar nadležnosti Ministarstva saobraćaja dogodili određeni propusti

20.01.2023. 14:00
  • Podeli:
Irina_Vu_jahta_foto_filepicker-63c3c6ef020dd.webp Foto: Filepicker

Hrvatski ministar saobraćaja Oleg Butković razrešio je načelnika sektora koji je bio nadležan za sprovođenje kontrole, kao još dve osobe, zbog misterioznog nestanka ruske jahte "Irina Vu" u vlasništvu ruskog oligarha bliskog predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Butković je na konferenciji za novinare rekao da je razrešeni načelnik Sektora za bezbednost plovidbe bio dirketno odgovoran da kontaktira sve lučke kapitanije, a da su ostala dvojica, smenjeni lučki kapetan u Šibeniku i šef ispostave u Betini, gde se nalazila nestala jahta. 

"Ti ljudi to sigurno nisu učinili namerno. Ovo je greška koja im se dogodila i verujem da se to više neće dogoditi, jer su se sada preduzete mere što se tiče nadzora tih jahti", rekao je ministar. 

Prema njegovim rečima, jahta je bila pod sankcijama EU i u Hrvatskoj je bila zapečaćena, ali su se u tom lancu dogodili određeni propusti unutar njegovog resora. 

"Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom oktobra otplovila sa suvog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj", rekao je Butković. 

On je kao prvi propust odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte, jer, kako kaže, nikome ne možete objasniti da je u julu prošle godine jahta zapečaćena, a da je u januaru ove godine nema. 

Drugi propust, prema Butkoviću, je ključan i u vezu je sa informacijama svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. 

"Nadam se da ćemo iz ovog izvući pouku i da nam se to više neće dogoditi", rekao je ministar, dodajući da sa ostalim jahtama nema probelma. 

Luksuzna jahta "Irina VU" u vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova, bila je pod sankcijama i imala je zabranu isplovljavanja. Bila je usidrena u Betini na Murteru, odakle je otplovila u Dubrovnik, da bi potom odatle u oktobru isplovila prema Turskoj, uz prethodno obavljene policijske i granične kontrole, kao i kontrolu Lučke kapetanije. 

U istražne radnje u vezi sa ovim slučajem uključena je i hrvatska tajna služba. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()