Žrtve pogroma u "Oluji": U Zagrebu identifikovani posmrtni ostaci četiri osobe srpske nacionalnosti

U periodu od 2001. do 2024. godine u Hrvatskoj su ekshumirani posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti

25.09.2024. 15:42
  • Podeli:
mrtvačnica, telo, tela, leš, smrt, identifikacija posmrtnih ostataka - shutterstock_2380005101-66f4134bcc5c9.webp Foto: Shutterstock

U Zagrebu je obavljena identifikacija posmrtnih ostataka četiri osobe srpske nacionalnosti, stradale 1995. godine u akciji hrvatske vojske i policije "Oluja".

Posmrtni ostaci žrtava stradalih u avgustu 1995. u "Oluji" ekshumirani su u Petrinji, Zadru, Gornjem Selištu i Vodoteču, navodi se u saopštenju Komisije za nestale.

Identifikacija je obavljena DNK analizom u prisustvu članova porodica, u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a njoj je prisustvovao monitorski tim Komisije za nestale, imajući u vidu da je od samog početka procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka vršenih na području Hrvatske, po zajednički utvrđenoj metodologiji, našoj strani omogućen monitoring.

Prema podacima Komisije u periodu od 2001. do 2024. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica, pojedinačnih grobnih mesta i drugih neobeleženih lokacija ekshumirani su posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima na teritoriji Hrvatske, a posmrtni ostaci oko 1.000 identifikovanih žrtava predati su porodicama. 

Tim je nastavljen proces identifikacija žrtava srpske nacionalnosti, čije porodice žive u Srbiji, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()