Župljanin: Srpska neće nestati voljom američke Ambasade

Istaknuto je da 56 odsto zemalja članica Organizacije UN nije glasalo za rezoluciju o Srebrenici

26.05.2024. 19:30
  • Podeli:
republika srpska, zastava republike srpske - profimedia-66533d5e145a5.webp Foto: Profimedia

Republika Srpska nije stvorena voljom američke Ambasade u BiH, pa njenom voljom neće ni nestati, poručio je danas predsednik Organizacije starešina Vojske Republike Srpske (VRS) Slobodan Župljanin.

"Da li u situaciji pokušaja stigmatizacije Republike Srpske i srpskog naroda ima smisla ostati u BiH, najznačajnije je pitanje za Srpsku i srpski narod i ta odluka mora da bude zasnovana na jedinstvenoj volji srpskog naroda, koju treba utvrditi referendumom, kao vrhunskim modelom utvrđivanja volje naroda", rekao je Župljanin Srni.

On smatra da institucije vlasti Republike Srpske o tome treba da donesu odgovarajuće odluke služeći se opšteprihvaćenim demokratskim metodama i u uslovima mira i stabilnosti i na način kako to predviđa i Dejtonski mirovni sporazum.

Župljanin je istakao da 56 odsto zemalja članica Organizacije UN nije glasalo za rezoluciju o Srebrenici, pa se, kako ocenjuje, u formalno-pravnom smislu i ne može govoriti o usvojenoj rezoluciji.

"Važeća demokratska praksa u takvim slučajevima zahteva puni konsenzus, transparentnost i inkluziju svih zainteresovanih strana, što ovde nije bio slučaj, pa se osnovano može zaključiti da ne postoji nikakva legitimna rezolucija", smatra Župljanin.

Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o Srebrenici za koju su glasale 84 države od ukupno 193 članice UN. Na glasanju je 87 država bilo protiv i uzdržano, dok 22 zemlje nisu glasale, što čini 109 zemalja koje nisu podržale taj sporni dokument.

Ovu rezoluciju, koja je inicirana bez odluke Predsedništva BiH, glasom je podržao i predstavnik stalne misije BiH u UN, koji je tako nastupio kao predstavnik isključivo Bošnjaka, a ne sva tri konstitutivna naroda.

Ambasada SAD objavila je da secesija ili "razdruživanje Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()