Opet je vreme za kongrese u Beogradu: Renoviranje Sava centra važno za prestonicu i celu Srbiju

Ovo zdanje je za više od 40 godina posetilo oko 20 miliona ljudi

09.11.2023. 14:21
  • Podeli:

Zdanje Sava centra je mnogo više od zgrade, ono je istorijski simbol celog našeg prostora i zato je veoma važan momenat otvaranja novog, obnovljenog "Sava centra", jer je on na neki način simbol jedne nove države u kojoj živimo, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"On je simbol nove jače Srbije koja ima šta da pokaže i privlačna je investitorima gde već dolazi i živi mnogo stranaca koji ovde rade i odavde posluju u celoj jugoistočnoj Evropi. Beograd je postao centar ovog dela Evrope i ovog dela sveta", rekao je Čadež za Tanjug.

Istakao je da se potpuno slaže sa idejom i filozofijom kompanije Delta Holding koja je na sebe preuzela da obnovi ovo zdanje i stavi ga u funkciju u zajedničkoj nadi da će Sava centar sada biti mesto susreta vizionara, biznisa iz celog sveta, susreta onih koji nešto stvaraju i kreiraju jedan bolji svet.

"To Beograd zaslužuje, a pogotovu Beograd danas", naglasio je Čadež i dodao da Sava centar neće biti samo jedna od zgrada, nego će imati svoju funkciju u srpskoj ekonomiji, ali i ekonomiji čitavog regiona.

Podsetio je da je ovo zdanje za više od 40 godina posetilo oko 20 miliona ljudi, da je u njemu održano oko 20.000 manifestacija, od manjih pa do velikih kao što je Samit nesvrstanih ili Skupština Međunarodnog monetarnog fonda.

"Zaista je tačno kada se kaže da je on istorija iz prvog reda. Bio je epicentar dešavanja tadašnje velike države, susreta ili sudara tadašnjeg podeljenog sveta u kome su se rešavali globalni problemi. Bio je simbol i svedok kako snazi i moći jedne države tako i njenom raspadu, jer su se na pozornicama "Sava centra" mogli videti politički lideri, muzičke i filmske zvezde, ali i stotine hiljada gladnih građana kako čekaju u redovima zbog piramidalnih banaka 90-ih godina prošlog veka", rekao je Čadež.

Posle rekonstrukcije Sava Centar će biti pametna i zelena zgrada, koja će biti globalno ekološki sertifikovana, kao jedini kongresni centar u ovom delu Evrope

Istakao je da kako sve dolazi u svoje vreme, tako je bilo potrebno mnogo godina da se Beograd i Srbija vrate na mapu sveta u onom obliku u kome su bile u doba stare Jugoslavije i da postanu mesto gde ljudi žele da dođu i rade, da prave posao.

Mesta za 5.000 posetilaca

Generalna direktorka Sava centra Kristina Milinčić rekla je danas da je renoviranje Sava centra, u koji je kompanija Delta Holding uložila više od 118 miliona evra, važno ne samo za kompaniju i kongresnu industriju već i za celokupnu ekonomiju Srbije.

"Kongresna industrija Srbije nije ista sa Sava centrom i bez njega. Beograd sada može da konkuriše za organizaciju velikih međunarodnih skupova, a kada Sava centar popuni svoje kapacitete to znači da će biti popunjeni i svi hotelski smeštaji u glavnom gradu - dodatni posao imaće i restorani, prevoznici, pružaoci različitih usluga i brojni mali biznisi. Renoviranje Sava centra nije važno samo za Delta Holding, ono je važno za kongresnu industriju, a možemo reći i celokupnu ekonomiju Srbije“, izjavila je Milinčić prilikom posete predstavnika medija povodom završetka radova na kongresno-poslovnom delu Sava centra. 

Objekat je napravljen ne samo da štedi električnu energiju, već i da je proizvodi, zahvaljuljući solarnim panelima koji su instalirani na krovu

Milinčić je naglasila da Sava centar nije samo kongresni centar već je i poslovni centar, ali i centar kulture.

"Kao kongresni centar, on je najveći i najmoderniji u jugoistočnoj Evropi. Uvećali smo mu kapacitet tri puta. Sada imamo 46 sala različitih kapaciteta u koje može da stane 5.000 posetilaca, pa i više. Beograd ponovo može da bude domaćin velikih međunarodnih kongresa, važnih političkih skupova, korporativnih i događaja iz kulture. To je za Beograd veoma važno. To je za Srbiju veliki korak napred", istakla je Milinčić.

Kako je objasnila, veliki kongresi će u Beograd dovesti i vodeće svetske stručnjake iz različitih profesija.

"To znači razmenu znanja, to znači povezivanje sa vodećim ljudima i to znači povezivanje sa najnovijim tehnologijama", kazala je Milinčić. 

Nutricionisti kreću prvi

Obnova Sava Centra trajala je nepune dve godine, a rezultat je moderan, održiv objekat sa značajno povećanim kapacitetima tako da Beograd sada može da bude domaćin događaja koji okupljaju više od 5.000 posetilaca, istaknuto je na konferenciji.

Rekonstrukcija je podeljena u dve faze i kopira samu dinamiku izgradnje iz 1977. godine - prvo je završen kongresno-poslovni deo, dok je završetak radova na obnovi Plave dvorane planiran sredinom 2024. godine.

Reorganizacijom prostora, kongresni kapacitet ovog objekta povećan je sa 16 na 46 sala među kojima je i jedinstvena Immersive sala.

Prostor Sava Centra podeljen je na tri funkcionalna dela: kongresnu zonu, poslovnu zonu (koju čine kancelarijski prostor i šoping zona) i kulturnu zonu (sa poznatom Plavom dvoranom)

Glavna kongresna dvorana sada će moći da primi više od 1.000 posetilaca, dok će u Plavoj dvorani broj sedišta biti povećan sa 3.672 na 4.000.
Otvaranje kongresnog i poslovnog dela najavljeno je za 14. novembar, kada će biti održan prvi Međunarodni kongres nutricionista sa 1.500 učesnika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()