Rode: Implementacija odluke o vraćanju zemljišta Dečanima odavno zakasnila

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da je od Katastarske agencije u Prištini zatražio da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani

13.03.2024. 14:53
  • Podeli:
manastir visoki dečani - foto profimedia-6559b40f34bc4.webp Foto: Profimedia

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da iako implementacija odluke o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani odavno kasni, ona označava, kako tvrdi "važan korak u posvećenosti Prištine vladavini prava".

"Konačno je gotovo", napisao je Rode na platformi X (Tviter).  

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da je od Katastarske agencije u Prištini zatražio da uknjiži imovinu manastira Visoki Dečani, onako kako je odlučio takozvani ustavni sud.

On je to rekao na sednici svog kabineta i dodao da je Prištini postalo jasno da mora da bira između dve opcije - da sprovede odluku tzv.ustavnog suda ili da se pitanje Prištine u vezi članstva u Savetu Evrope skine sa dnevnog reda.

Takozvani ustavni sud u Prištini doneo je 2016. godine odluku da opština Dečani vrati manstiru Visoki Dečani 24 hektara zemlje i šume, ali ona još uvek nije sprovedena, jer lokalne vlasti u Dečanima odbijaju da upišu zemljište u katastar uz obrazloženje da ta imovina pripada društvenim preduzećima "Apiko" i "Iliria".

Zbog nesprovođenja odluke suda, međunarodna zajednica je više puta kritikovala Prištinu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()