Savet FPN (ni)je izabrao Slavišu Orlovića za dekana: Mladi protestovali ispred fakulteta

Na Fakultetu političkih nauka danas je održana sednica Saveta na kojoj se glasalo o novom dekanu

07.06.2024. 18:06
  • Podeli:
slaviša orlović Amir HamzagicATAImagess-66632d7bd6780.webp Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Na sednici Saveta Fakulteta političkih nauka danas se odlučivalo o izboru profesora Slaviše Orlovića na funkciju dekana tog fakulteta. Kako je objasnila članica Saveta Maja Gojković, Orlović je izabran za dekana sa 13 glasova od 22, pošto je pet od ukupno 27 članova ovog tela, podnelo ostavke pre održavanja sednice. 

Savet FPN-a ima ukupno 27 članova i za izbor dekana potrebna je apsolutna većina, ali je danas došlo do specifične situacije. Aktuelni dekan Fakulteta političkih nauka Dragan Simić, čiji mandat ističe prvog oktobra, rekao je za RTS-a da postoje dva tumačenja glasanja u Savetu FPN-a.

"Bio je jedan krug glasanja i 13 članova od 27 je glasalo za izbor Orlovića, budući da je za izbor potrebna polovina - on nije izabran. Međutim, članica Saveta Maja Gojković je izašla sa tumačenjem da je pet članova napustilo Savet i da je po tome Orlović izabran, jer je 13 većina od 22 aktivna člana Saveta“, rekao je Simić.

Kako je Simić istakao Savet je potvrdio predlog za izbor Orlovića.

Studenti i članice organizacije "Ženska solidarnost" ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu protestovali su jer se, kako su naveli, "protive da Orlović bude dekan ove ustanove, jer su ga studentkinje optužile za sekusualno uznemiravanje 2014. godine".

Studentkinja FPN Emilija Milenković je rekla za Novu da su studenti Savetu FPN dali rok od tri dana, i ukoliko odluka o izboru profesora Orlovića za dekana FPN bude i zvanično potvrđena, najavili su blokadu celog fakulteta.

„Nakon završetka sednice Saveta, članovi Saveta nisu hteli da kažu studentima zvaničnu odluku. Jedna članica Saveta rekla je da je ipak Slaviša Orlović izglasan za dekana i ta odluka je protivpravna s obzirom na to da je prekršen statut fakulteta. Studenti će, ukoliko se ova odluka potvrdi, stupati u blokadu celog fakulteta. Pozivamo naučno nastavni kadar da nam se pridruži u ovoj blokadi“, rekla je Milenković.

 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()