Slaviša Orlović podneo ostavku na mesto dekana Fakulteta političkih nauka

Na Fakultetu političkih nauka juče je održana sednica Saveta na kojoj se glasalo o novom dekanu

08.06.2024. 15:50
  • Podeli:
slaviša orlović A.H.ATAImages-666460d5f37eb.webp Foto: A.H./ATAImages

Redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Beorgadu Slaviša Orlović objavio je na Tviteru da podnosi ostavku na mesto dekana tog fakulteta uz komentar da je "fakultet iznad svih".

U pismu koje je uputio Nastavno-naučnom veću (NNV) i Savetu FPN-a Slaviša Orlović je naveo da bi sporenja oko njegovog izbora za dekana, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom, blokirali normalno funkcionisanje fakulteta.

"Stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana svestan aa u ovoj atmosferi ne bih mogao da realizujem program koji je podržala većina članova NNV-a", naveo je Orlović.

Dodao je da je njegovu kandidaturu, osim odeljenja, svojim potpisima podržalo i 21 koleginica i kolega, kao i da je na sednici NNV-a dobio većinu na tajnom glasanju rezultatom 55 naspram 42 glasa.

Ističe da se od onda do jučerašnje sednice protiv njega vodila kampanja i medijski linč i napominje da protiv njega nema odluka niti postupaka.

"U izbornom postupku nijedan član kolektiva nije podneo žalbu ili prigovor izbornoj komsiiji, Nastavno-naučnom veću, Savetu ili Etičkoj komisiji", ukazao je Orlović.

Foto: Amir Hamzagić/ATA Images

Podsetimo, studenti i članice organizacije "Ženska solidarnost" ispred Fakulteta političkih nauka u Beogradu protestovali su juče tokom sednice Saveta FPN-a zbog imenovanja profesora Slaviše Orlovića za dekana FPN, jer se kako su naveli on dovodi "u vezu sa seksualnim uznemiravanjem studentkinje iz 2014. godine."

Šta se dogodilo na sednici Saveta FPN?

Na sednici Saveta 13 članova Saveta od 22 koliko ih je bilo prisutno, glasalo je za izbor profesora tog fakulteta Slaviše Orlovića za dekana. Članica Saveta Maja Gojković objasnila je tada da je Orlović izabran za dekana, pošto je pet od ukupno 27 članova ovog tela tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, podnelo ostavke.

Međutim, aktuelni dekan Dragan Simić, kojem mandat ističe 1. oktobra, rekao je da postoje dva tumačenja glasanja u Savetu FPN-a.

"Bio je jedan krug glasanja i 13 članova od 27 je glasalo za izbor Orlovića, budući da je za izbor potrebna polovina plus jedan, on nije izabran. Međutim, članica Saveta Maja Gojković je izašla sa tumačenjem da je pet članova napustilo Savet i da je po tome Orlović izabran jer je 13 većina od 22 aktivna člana Saveta“, rekao je Simić.

Orlović je u današnjem pismu naveo da je sednica Saveta protekla u okolnostima koje su diksreditovale izborni psotupak i kreirale atmosferu snažne polarizacije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()