Stiglo alarmantno upozorenje: AI generisana pornografija dece dostiže "kritičnu tačku"

Količina AI-izrađenog ilegalnog sadržaja u poslednjih šest meseci premašila je ukupnu količinu iz prethodne godine.

18.10.2024. 22:15
  • Podeli:
seksualni predator, internet zlostavljanje online, pedofilija, pedofil, internet sadržaj - shutterstock-65e99f17b0d07.webp Foto: Shutterstock

Količina ilegalnog sadržaja koji je povezan sa seksualnim zlostavljanjem dece i koji je generisan pomoću veštačke inteligencije dostigao je "kritičnu tačku" na internetu, upozorila je danas organizacija "Internet voč faundejšn" (IWF). 

Ta organizacija je istakla da je količina AI-izrađenog ilegalnog sadržaja u poslednjih šest meseci premašila ukupnu količinu iz prethodne godine, objavio je Gardijan.

IWF, koja vrši nadzor i upravlja telefonskom mrežom u Ujedinjenom Kraljevstvu ističe da je skoro sav taj sadržaj pronađen na javnim stranicama na internetu, a ne na "dark vebu".

V.d. izvršnog direktora IWF-a Derek Rej-Hil, ukazao je na to da nivo sofisticiranosti tih slika sugeriše da su AI alati trenirani na slikama i video materijalima stvarnih žrtava.

Analitičari IWF-a su upozorili da situacija sa AI-generisanim sadržajem dostiže tačku u kojoj nadležni organi ne mogu da utvrde da li je na slici stvarno dete kojem treba pomoć ili ne. 

Više od 50 odsto ilegalnih slika i videa koje je IWF prijavio smešteni su na serverima koji se nalaze u zemljama poput Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Holandije.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()