Svedok u Hagu: Tači je leta 1998. bio najviši starešina u Glavnom štabu OVK

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 1493, iskaz je dao preko video veze i iza zatvorenih vrata.

15.01.2024. 21:03
  • Podeli:
hašim tači Koen van WeelPool via AP tanju-642ad3273e2c2.webp Foto: Koen van WeelPool via AP Tanjug

Haški proces bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, nastavljen je iskazom zaštićenog svedoka optužbe koji je izjavio da je, u leto 1998, Tači bio najviši starešina u Glavnom štabu OVK.

Za zločine nad Albancima – koje je OVK proglasila za „kolaborante“ i „izdajnike“ – Srbima i Romima, zajedno sa Tačijem optuženi su članovi GŠ OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići .

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 1493, iskaz je dao preko video veze i iza zatvorenih vrata.

Prema sažetku ranijih izjava, koji je u sudnici pročitao tužilac Ejdan Kvik , svedok je govorio o odnosima OVK i formacije FARK, odnosno „Oružanih snaga Republike Kosovo“ koju je osnovala takozvana vlada Kosova u egzilu na čelu sa Bujarom Bukošijem.

Tu vladu podržavao je Demokratski savez Kosova (DSK) koji je predvodio Ibrahim Rugova, čije je pristalice, po optužnici, OVK smatrala „kolaborantima“ sa srpskim vlastima i nezakonito ih pritvarala i mučila.

Prema optužnici, Tači i Seljimi su u leto 1998. nastojali da potčine i pod kontrolu stave FARK, koji su smatrali rivalom.

Neke pripadnike FARK, OVK je nezakonito lišila slobode i zlostavljala u pritvoru OVK u Cahanu u Albaniji, piše u optužnici.

Iz sažetka njegove izjave proizlazi da je svedok 1493 bio pripadnik FARK u okolini Dečana, na teritoriji koju je OVK nazvala „operativna zona Dukađini“.

Svedok je izjavio da je FARK 1998. „priznavao samo vladu u egzilu“.

U leto te godine, u okolini Dečana je održan sastanak starešina FARK sa članovima GŠ OVK, a Tači i Seljimi su tada „preuzeli vlast i nad FARK“.

Tači je, po svedoku, bio „najviši starešina“ među članovima GŠ OVK.

U optužnici piše da su Tači i Seljimi, početkom septembra 1998, „preduzeli korake da zastraše i ostvare dominaciju nad jedinicama povezanim sa DSK, uključujući FARK“.

Svedok je opisao i dokument koji su, u martu 1999, u Albaniji sačinili četvrtooptuženi Jakup Krasnići i član GŠ OVK Azem Sulja (Syla), a po kojem „isključivu vlast“ nad FARK ima „GŠ OVK, a ne vlada u egzilu“.

Tema iskaza svedoka 1493 bio je i kako je OVK „tretirala kolaborante i pripadnike FARK, u operativnoj zoni Dukadjin i u Albaniji“.

Prema optužnici, od aprila do juna 1999. OVK predvođena Sabitom Gecijem je u pritvoru u albanskom gradu Cahanu pod nehumanim uslovima držala Albance osumnjičene za „kolaboraciju“ sa srpskim vlastima, uključujući pripadnike FARK i Rugovine partije.

„Više pripadnika OVK, uključujući Gecija, podgvrgavalo je pritvorenike teškom batinanju i psihološkom zlostavljanju. Pritvorenike su udarali palicama, štapovima, šipkama, bičevima, kundacima… sekli žiletima i pretili im smrću i nasiljem“, piše u optužnici.

Danas započeto unakrsno ispitivanje svedoka optužbe – koji je 40. od početka sudjenja 3. aprila prošle godine – branioci optuženih će, kako su najavili, nastaviti i sutra.

Tužioci su ranije najavili da će pred sud izvesti više od 300 svedoka, a taj dokazni postupak, po odluci sudija, moraju okončati do aprila 2025. godine, piše N1.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()