500 dana od početka ruske invazije: Da li će Ukrajina postati članica NATO?

Dok se Vilnjus priprema da sledeće nedelje bude domaćin NATO samita, uprkos delimičnom protivljenju Džozef Bajden, većina članica veruje da bi Ukrajina trebalo da se pridruži alijansi

Autor: Slobodan Cagić
08.07.2023. 20:19
  • Podeli:

Danas je tačno 500 dana otkako je 24. februara prošle godine počela ruska invazija na Ukrajinu, koju vlasti Rusije nazivaju specijalnom vojnom operacijom. Kraj rata se još ne nazire, ali se zato sve više govori o učlanjenju Ukrajine u Severnoatlantski pakt.

Na 500. dan od početka rata, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je Zmijsko ostrvo u Crnom moru, gde je odao poštu borcima koji su dali živote u bici za to ostrvo, vođenoj od februara do juna prošle godine.

"Danas smo na Zmijskom ostrvu, koje nikada više neće biti okupirano, kao ni ostatak Ukrajine, jer smo mi zemlja hrabrih ljudi. Iako je ovo mali komad zemlje usred Crnog mora, to je dokaz da će Ukrajina povratiti celokupnu teritoriju i pobediti u ovom ratu", istakao je on.

Sjedinjene Države će Ukrajini poslati novi paket pomoći u oružju u vrednosti od oko 800 miliona dolara. U njemu će se naći i kasetna municija, čije je slanje odborio američki predsednik Bajden, na jednoglasnu preporuku svog tima za nacionalnu bezbednost.

"Stvar je u tome što su naše zalihe drugih vrsta municije praktično na izmaku, jer smo im dali sve što smo mogli, tako da i nema drugog izbora. S druge strane, kasetna municija je vrlo efikasna, mnogo više od obične artiljerije. To je važno zbog toga što ukrajinska ofanziva očito ne ide onako kako je planirano", izjavio je penzionisani pukovnik američke vojske Mark Cancian.

Za to vreme, Vilnjus u Litvaniji priprema se da sledeće nedelje bude domaćin samita NATO. Iako američki predsednik Džozef Bajden javno kaže da se rat u Ukrajini mora okončati pre nego što NATO uzme u razmatranje članstvo Kijeva u Alijansi, većina članica veruje da bi Ukrajina trebalo da postane članica.

"Nema sumnje da Ukrajina zaslužuje članstvo u NATO, kao što nema sumnje ni da obe strane treba da se vrate mirovnim pregovorima. U ratu koji traje već 500 dana ukrajinski narod brani teritorijalni integritet i nezavisnost svoje zemlje, a Turska je uložila najintenzivnije napore da okonča sukob na osnovu međunarodnog prava", istakao je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

A kada je o stanju na ukrajinskom frontu reč, prema američkim izvorima, ukrajinske snage ostvaruju taktičke napretke u Bahmutu, a operacije se nastavljaju u najmanje tri druga sektora na liniji fronta. Istovremeno, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu obišao je Južni vojni okrug kako bi proverio borbenu gotovost novoformiranih vojnih jedinica.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()