Alarmantni podaci stižu iz Gaze: Kvalitet života opao na nivo od pre 70 godina

Nivo siromaštva u Gazi približava se 100 odsto kao rezultat poremećaja, a nezaposlenost sada iznosi 80 odsto.

22.10.2024. 15:23
  • Podeli:
gaza-66d335d62d6d5.webp Foto: AP Photo/Abdel Kareem Hana

Rat između Izraela i Hamasa razorio je palestinsku ekonomiju i trenutno gotovo celokupno stanovništvo Pojasa Gaze živi u siromaštvu, a pokazatelji kvaliteta života kao što su zdravlje i obrazovanje opali su na nivo od pre 70 godina, saopštila je danas razvojna agencija Ujedinjenih nacija (UNDP).

Zvaničnik UNDP Čitose Noguči rekla je da je ekonomija Pojasa Gaze i okupirane Zapadne obale koju su sada 35 odsto manja nego što je bila na početku izraelske invazije na enklavu.

Ona je navela da se, prema nekim merama, nivo siromaštva u Gazi približava 100 odsto kao rezultat poremećaja, a nezaposlenost sada iznosi 80 odsto, prenosi Rojters.

''Za Gazu, preokret razvoja je za oko 70 godina do 1955. godine. Čak i pod optimalnim uslovima, uz međunarodnu pomoć koja ostaje na sadašnjem nivou i neometano se sliva u Gazu i Zapadnu obalu, i dalje će biti potrebne decenije da se ekonomska proizvodnja vrati na predratni nivo'', ocenila je Noguči.

Žitelji Gaze su ili u potpunosti izgubili posao ili su se zaposlili neformalno u oblastima koje su "prvenstveno usredsređene na obezbeđivanje osnovne robe i usluga", dodaje se u odvojenom izveštaju Međunarodne organizacije rada UN (ILO) koji je objavljen prošle nedelje. 

Stopa nezaposlenost na teritoriji Zapadne obale je između oktobra 2023. i kraja septembra 2024. iznosila 34,9 odsto, dok je njena privreda smanjena za 21,7 odsto u odnosu na prethodnih 12 meseci.

Pre rata je stopa nezaposlenosti u Gazi iznosila 45,3 odsto, a na Zapadnoj obali 14 odsto, dodaje Međunarodna organizacija rada.

U izveštaju UNDP-a se dalje navodi da je pomoć neophodna za oko 3,3 miliona Palestinaca, od kojih je oko 2,3 miliona u Gazi, a među njima 1,5 milion dece.

Očekuje se da će troškovi popravke oštećene infrastrukture iznositi 18,5 milijardi dolara, što je skoro ceo godišnji ekonomski učinak palestinskih teritorija u 2022.

Rat je takođe uticao na obrazovanje, a 625.000 učenika u Gazi ovog septembra nije imalo pristup obrazovanju, dok je 93 odsto školskih zgrada oštećeno.

Do sada je u izraelskim napadima ubijeno ukupno 986 zdravstvenih radnika, a manje od polovine domova zdravlja je funkcionalno.

Od 7. oktobra prošle godine je u Pojasu Gaze ubijeno skoro 43.000 ljudi, prema podacima Ministarstva zdravlja u enklavi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()