Alarmantni podaci: U Rusiji utrostručeni smrtni slučajevi od tuberkuloze u poslednjoj deceniji

Iz Rusije napominju da imaju dobro uspostavljen sistem praćenja tuberkuloze i da vode savezni registar slučajeva

18.12.2023. 14:37
  • Podeli:
Tuberkoloza Shutterstock-645a2036aa190.webp Foto: Shutterstock

U Rusiji je tokom protekle decenije smrtnost od tuberkuloze utrostručena, uprkos tome što je incidencija te bolesti smanjena za polovinu i svi oboleli od ove bolesti leče se o trošku države, saopštio je ruski ministar zdravlja Mihail Muraško.

"U proteklih 10 godina stopa incidencije tuberkuloze u Rusiji je prepolovljena, a stopa mortaliteta gotovo se utrostručila, zahvaljujući čemu je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) isključila Rusku Federaciju sa liste zemalja sa visokim opterećenjem tuberkuloze", rekao je Muraško na konferenciji "Tuberkuloza i savremene infekcije: novi izazovi i perspektive".

Ministar je napomenuo da Rusija ima dobro uspostavljen sistem praćenja tuberkuloze i da vodi savezni registar slučajeva, prenose RIA Novosti.

"Prioritetni ciljevi Fizijatrijske službe Ruske Federacije je povećanje efikasnosti lečenja pacijenata sa multirezistentnom tuberkulozom poraslo 80 odsto, kao i da je sprečavanje bolesti preventivnim pregledima na tuberkulozu skočilo na najmanje 73 odsto", dodao je ruski ministar zdravlja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()