Amazon ponovo na meti ilegalne seče: Ljudski nemar uništava 'pluća sveta'

Amazonija kao najveća prašuma na svetu sadrži ogromne količine ugljen-dioksida, koji se oslobađa uništavanjem drveća i zagrevanjem atmosfere, što sve utiče na klimatske promene

03.02.2023. 21:42
  • Podeli:

Pluća sveta ili svima poznata amazonska prašuma, kao najveći biotop na svetu, ponovo se našla na meti ilegalne seče.

Iako je krčenje šume u brazilskoj amazonskoj prašumi dostiglo rekord prošle godine, sa uništenjem područja pet puta većim od Njujorka, brazilski aktivisti za zaštitu životne sredine zabrinuti su da bi ove godine moglo doći i do goreg ishoda.

Amazonija kao najveća prašuma na svetu sadrži ogromne količine ugljen-dioksida, koji se oslobađa uništavanjem drveća i zagrevanjem atmosfere, što sve utiče na klimatske promene.

Predsednik Luiz, prvi čovek agencije za zaštitu životne sredine, "Ibama", obećao je da će okončati uništavanje najveće prašume na svetu, ali se ti napori ne mogu odmah videti jer imaju manjak osoblja koje radi u borbi sa kriminalcima. Kaže da će taj napredak biti vidljiv tek 2024. godine.

Agencija za zaštitu životne sredine kao najmoćnije oružje u borbi protiv krčenja, u kratkom roku kažnjava kradljivce uništavanjem opreme koju koriste za krađu. Zahvaljujući ovoj agenciji za 72 odsto smanjeno je krčenje šume u Amazoniji, a broj kradljivaca drastično umanjen.

Nedostatak broja helikoptera čime bi bilo smanjeno vreme kontrolisanja prašume otežava rad ove agencije. Dodatna poteškoća je i odluka nove vlade da uvede kontrolu na tržištu drveta, što dodatno otežava posao pri naplati ekoloških kazni.

Površina Amazonske prašume svakim danom je sve manja, a faktori koji utiču na njeno smanjenje su brojni.

Da li će ljudski nemar ugroziti pluća celog sveta?

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()