Američki generalštab: Rusija i Ukrajina izgubile više od 100.000 vojnika

U Ukrajini je, prema američkim podacima, poginulo i oko 40.000 civila.

10.11.2022. 12:04
  • Podeli:
Ukrajina_zastava_ruševine_Anadolija-1667506958050.webp Foto: Agencija Anadolija (AA)

Više od 100. 000 ruskih vojnika poginulo je od početka rata u Ukrajini, a slične gubitke su doživele i snage pod kontrolom Kijeva, saopštio je predsednik Združenog generalštaba vojske SAD general Mark Milej.

Dodao je da je prema podacima Pentagona u Ukrajini poginulo i oko 40.000 civila, prenosi Rojters.

Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi ove navode.

Uprkos velikom broju žrtava, američki zvaničnik kaže da Moskva nije bila u stanju da postigne svoje ciljeve u Ukrajini i da se postavilja pitanje koliko dugo će Rusija biti u stanju da održi invaziju koja je desetkovala i veći deo njenih mehanizovanih kopnenih snaga.

Upitan o izgledima za diplomatsko rešenje u Ukrajini, Milej je rekao da je rano odbijanje pregovora u Prvom svetskom ratu pogoršalo ljudsku patnju i prouzrokovalo milione žrtava.

"Dakle, kada postoji prilika za pregovore, kada se može postići mir... iskoristite trenutak", rekao je Milej tokom svog govora na pozornici Ekonomskog kluba Njujorka, američke neprofitne i nestranačke organizacije posvećene diskusiji o društvenim, ekonomskim i političkim pitanjima.

Milej je rekao i da svi pokazatelji ukazuju da Rusija nastavlja sa svojim povlačenjem iz Hersona.

„Neće im trebati dan ili dva, trebaće im dani, a možda čak i nedelje da povuku snage južno od reke Dnjepar“, rekao je Milej, prenosi britanska agencija.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je juče povlačenje ruskih trupa iz Hersona što bi moglo da znači prekretnicu u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()