Američki obaveštajci tvrde da Putin verovatno nije naredio ubistvo Navaljnog

Pomoćnik Navaljnog Leonid Volkov ocenio je da su tvrdnje američkih obaveštajnih agencija "naivne i smešne"

27.04.2024. 13:34
  • Podeli:
aleksej navaljni - profimedia-65cf4a3327c02.webp Foto: Profimedia

Američke obaveštajne agencije utvrdile su da ruski predsednik Vladimir Putin verovatno nije naredio ubistvo ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog u zatvoru u februaru, objavio je danas Vol strit džornal (WSJ), pozivajući se na neimenovane dobro obaveštene izvore.

Izvori su rekli da je procena SAD zasnovana na nizu informacija, među kojima i pojedine poverljive obaveštajne podatke i analizu opštepoznatih činjenica, uključujući da se smrt Navaljnog dogodila pred predsedničke izbore u Rusiji i da je zasenila Putinov reizbor u martu.

Pomoćnik Navaljnog Leonid Volkov ocenio je da su tvrdnje američkih obaveštajnih agencija "naivne i smešne", preneo je list. 

Izvori su naveli da Vašington ipak ne smatra da Putin ne snosi nikakvu odgovornost za smrt Navaljnog, s obzirom na to da je opozicionar bio na meti ruskih vlasti godinama, da je bio u zatvoru po optužbama za koje je Zapad rekao da su politički motivisane i da je bio otrovan nervnim agensom 2020. godine, preneo je Rojters.

Saradnici Navaljnog optužili su Putina da je odgovoran za njegovo ubistvo i najavili da će pružiti dokaze koji podržavaju njihove navode. 

Kremlj je negirao bilo kakvu umešanost države u smrt Navaljnog. 

Putin je rekao prošlog meseca da smrt Navaljnog predstavlja tužan događaj i da je bio spreman da ga preda Zapadu u okviru međunarodne razmene zatvorenika, pod uslovom da se Navaljni nikada ne vrati u Rusiju. 

Saradnici Navaljnog su potvrdili da su takvi razgovori vođeni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()