Amerikanci prevarili Britance: Okrug Norfolk dobio pravnu pobedu nad Eplom za 490 miliona dolara

Sklopljena je nagodba, mada kalifornijska firma i dalje poriče da je prekršila pravila američke berze ili dovela investitore u zabludu

15.03.2024. 19:30
  • Podeli:
Apple tanjug ap-654159504cebf.webp Foto: Tanjug/Ap/Matthias Schrader

Britanski okrug Norfolk je odneo pravnu pobedu nad američkim tehnološkim gigantom Eplom za 490 miliona dolara na osnovu žalbe da je kompanija obmanula akcionare u 2019. godini kada im nije saopštila o padu potražnje za ajfonima u Kini.

Epl je pristao da u sklopu nagodbe sa Većem okruga Norfolka isplati pomenutu sumu, prenosi britanski Telegraf.

Kalifornijska firma iz Kupertina i dalje poriče da je prekršila pravila američke berze ili dovela investitore u zabludu, ali je uvidela da će dalji sudski spor biti skup, dugotrajan i bespotrebno opteretiti kompaniju, tvrdi se u sudskim podnescima.

Novac će biti podeljen između investitora koji podnesu zahtev za odštetu i dokažu da ih je Epl oštetio time što nije podelio podatke o padu prodaje u Kini.

Nagodba je okončala tužbu koju je još pre pet godina američki grad Rouzvil pokrenuo protiv Epla, izvšnog direktora te kompanije Tima Kuka i njenog glavnog finansijskog direktora Luke Maestrija.

Veće okruga Norfolk je 2020. godine preuzelo ovu tužbu u svojstvu glavnog tužioca.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()