Anonimni Pakistanac donirao 30 miliona dolara za žrtve zemljotresa, Kina poslala 53 tone šatora

To je 'veličanstven primer filantropije koja omogućava čovečanstvu da trijumfuje nad naizgled nepremostivim preprekama', poručio premijer Pakistana

12.02.2023. 13:31
  • Podeli:
sirija zemljotres retuters-63e7912204117.webp Foto: Reuters

Nepoznati pakistanski državljanin ušao je u tursku ambasadu u Vašingtonu i donirao 30 miliona dolara za postradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji, saopštio je pakistanski premijer Šehbaz Šarif.

"Duboko sam dirnut primerom anonimnog Pakistanca koji je ušao u tursku ambasadu u SAD i donirao 30 miliona dolara za žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji", napisao je Šarif na Tviteru, prenosi CNN.

On je naglasio da je to "veličanstven primer filantropije koja omogućava čovečanstvu da trijumfuje nad naizgled nepremostivim preprekama".

53 tone šatora za Tursku

Kina je poslala 53 tone šatora Turskoj, a u bliskoj budućnosti je planirana dodatna hitna pomoć, prenosi Rojters prema izveštaju kineskih medija.

Pomoć je isporučena velikim teretnim avionima, a šatori će pomoći u operacijama spasavanja koje se nastavljaju, nakon što su zemljotresi u ponedeljak razorili Tursku i Siriju i uzrokovali više do 28.000 žrtava u dve zemlje, navodi britanska agencija.

Prva isporuka Pekinga, 40.000 ćebadi, stigla je u Istanbul u subotu, javila je CCTV. Kina planira da pošalje još i medicinske aparate, vozila i bolničke krevete u bliskoj budućnosti, navela je kineska televizija. Spasilački tim sa 82 člana, koji je poslala kineska vlada, stigao je u Tursku u sredu.

UN: Problem sa isporukom pomoći Siriji

Pomoć zbog zemljotresa iz delova Sirije koji je pod kontrolom vlade u Damasku, na teritoriju koju kontrolišu opozicione grupe, obustavljena je zbog problema sa odobrenjem islamističke organizacije Hajat Tahrir al-Šam (HTS), saopštio je za Rojters portparol Ujedinjenih nacija.

Sirijska vlada je prošle nedelje saopštila da je spremna da pošalje pomoć u oblasti na severu zemlje, uglavnom pod kontrolom ove džidističke organizacije, a koju je pogodio razorni zemljotres.

Sirija je zemlja koja je u ratnom sukobu već 12 godina i u kojoj je već pre zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju postojala dugogodišnja humanitarna kriza sa više od četiri miliona ljudi kojima je potrebna pomoć, a veliki deo infrastrukture je uništen ili oštećen, uključujući puteve i mostove.

U Turskoj i Siriji je, nakon zemljotresa koji je samo u Siriji ostavio bez domova do 5,3 miliona ljudi, hrana hitno potrebna za najmanje 870.000 ljudi, upozorile su UN.

Šef direkcije za humanitarnu pomoć UN Martin Grifits oocenio je da je zemljotres najgori događaj u poslednjih 100 godina u tom regionu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()