Asad odobrio veći pristup pomoći UN u severozapadni deo Sirije

Uloga UAE u ubeđivanju Asada sugeriše da je ta zemlja počela da stvara određeni stepen uticaja u Siriji i pored toga što Rusija i Iran ostaju 'dominantni strani igrači'

23.02.2023. 17:57
  • Podeli:
Zemljotres Sirija1_Anadolija-63e642e118e31.webp Foto: Anadolija

Predsednik Sirije Bašar al Asad doneo je odluku o većem pristupu pomoći severozapadu Sirije iz pravca Turske i to uz, kako se navodi, podsticaj Ujedinjenih Arapskih Emirata, što predstavlja diplomatsku pobedu za tu zalivsku državu koja je obnovila veze sa Damaskom uprkos neodobravanju SAD.

Asadova odluka da odobri širi pristup pomoći konvoja UN na severozapad označila je prelazak sa njegovog dugogodišnjeg protivljenja prekograničnim tokovima pomoći u to područje, koje je pod kontrolom pobunjenika i gde 4 miliona ljudi zavisi od humanitarne pomoći, navodi Rojters.

Agencija navodi da uloga UAE u ubeđivanju Asada sugeriše da je ta zemlja počela da stvara određeni stepen uticaja u Damasku i pored toga što Rusija i Iran, kako se navodi, ostaju dominantni strani igrači.

Uprkos tome što su UAE nekada podržavali pobunjenike koji se bore za svrgavanje sirijskog predsednika, Abu Dabi je obnovio veze sa Damaskom poslednjih godina.

Neimenovai izvor bilzak sirijskoj vladi rekao je da ne treba potceniti ulogu UAE u razgovorima sa Asadom, a drugi izvor, blizak Emiratima, rekao je da je ta zemlja iskoristila ''svoju meku moć'' nad Asadom.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()