Austrija pripremila planove za potpuni nestanak struje

Građanima se preporučuje da već prave zalihe hrane za period od dve nedelje.

05.12.2022. 14:56
  • Podeli:
struja električna energija štednja pixabay.jpg Foto: Pixabay

Austrija strahuje od mogućnosti potpunog nestanka struje odnosno "blekauta" pa se taj strah, sa institucija koje su već izradile planove za ovakvu situaciju, preselio i na supermarkete koji su takođe uradili svoje planove.

Supermarketi pripremili 'super-planove' za blekaut

Austrijanci očekuju da bi se, u slučaju nestanka struje, sigurno stvorili veliki redovi ispred supermarketa pa su prodavci već krenuli sa izradom rezervnih planova u slučaju potpunog kolapsa energetskog sistema i nestanka struje.

Kako je saopšteno, prvi dan po totalnom nestanku struje, sve prodavnice bi se zatvorile kako bi se pripremile za dane koje slede.

Drugog dana po "blekautu" prodavnice bi od 9 do 10 sati izjutra namirnice isporučivale opštini i drugim organizacijama koje bi se bavile deljenjem namirnica građanima, a od 10 do 15 časove same prodavnice bi isto to radile. Svaki građanin bio dobio kesu sa pripremljenim paketom određenih namirnica.

Neće se moći kupovati ko šta hoće

Konkretno, građani u tom slučaju ne bi mogli da biraju proizvode koji bi se našli u kesi nego bi svima bilo deljeno isto, ono najpotrebnije. U toj kesi bi se tako našli voda, hleb, konzerve i gotova jela.

Kese bi se delile ispred prodavnica i mogle bi da se plate samo gotovinom.

Nakon drugog dana, bili bi deljeni samo "suvi" proizvodi.

Austrija je već svojim građanima preporučila da počnu da prave zalihe kojima mogu da izdrže dve nedelje,a prethodno im je savetovano da kupe sveće, lampe na baterije, te da imaju radio na baterije ali i zalihu higijenskih artikala.

Nacionalna banka Austrije (OeNB) savetuje građanima da kod kuće imaju i u gotovini po 100 evra po članu domaćinstva, to jest svotu koja odgovara duploj visini nedeljne kupovine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()