Avdejevka kao prekretnica: Ukrajinske snage iz kontraofanzive prešle u odbrambenu fazu

Izgradnja odbrambenih linija ukrajinskih oružanih snaga označava novu fazu u sukobu sa Rusijom.

07.03.2024. 14:06
  • Podeli:
francuska haubica Cezar, ukrajinska vojska, ukrajinski vojnici, rat u ukrajini, ukrajina - 28 dec 2022 - profimedia-65a93fd590ec9.webp Foto: Profimedia

Oružane snage Ukrajine prelaze u odbrambenu fazu nakon neuspele kontraofanzive i pada Avdejevke, navodi "Vol strit žurnal".

Izgradnja odbrambenih linija ukrajinskih oružanih snaga označava novu fazu u sukobu sa Rusijom.

Zapadno od Avdejevke, koju su zauzele ruske oružane snage, grade se nova utvrđenja.

Ukrajinska vojska pokušava da reprodukuje odnosno napravi rusku liniju odbrane, koja je sprečila kontraofanzivu u ljeto-jesen 2023. godine.

Još u novembru 2023. godine ukrajinske vlasti su najavile početak izgradnje mreže utvrđenja. Ali vojnici ukrajinskih snaga, u razgovorima sa zapadnim dopisnicima, uveravaju da ovi planovi nikada nisu u potpunosti sprovedeni.

Pošto je izgubila kontrolu nad Avdejevkom, ukrajinska vojska našla se u još težoj situaciji.

Zbog nedostatka ljudstva, jedinice sa prve linije fronta istovremeno su prinuđene da izvode građevinske radove. Smanjen je i broj utvrđenih područja u Donbasu, a bez razvijene linije odbrane veoma je teško odbraniti ta područja.

Zapadna štampa, suprotno izjavama iz Kijeva, skreće pažnju na promjenjivu prirodu sukoba za Ukrajinu. Sada je ukrajinska vojska prinuđena da ne juriša, već da se ukopava, ali i sa tim, ima određenih problema i poteškoća.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()