Azerbejdžan proglasio pobedu: Moskva tvrdi da su poginuli ruski mirovnjaci u Nagorno-Karabahu

Tokom 24-časovnog mini rata ubijene 32 osobe i više od 200 ranjeno

20.09.2023. 18:20
  • Podeli:
nagorno karabah evakuacija reuters-650b0bd69986a.webp Foto: Reuters

Azerbejdžan je danas proglasio pobedu nakon 24-časovne vojne ofanzive u Nagorno-Karabahu, tokom koje je Baku udario na region koji kontrolišu Jermeni, piše "Katimerini".

Jermensko rukovodstvo Nagorno-Karabaha pristalo je jutros na predlog o prekidu vatre u pokušaju da spreči

 dalje krvoproliće dok su azerbejdžanske snage napredovale u otcepljenom regionu.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da njegova zemlja nije bila uključena u pripremu teksta sporazuma o prekidu vatre. On je takođe ponovio da Jermenija nema trupe u Karabahu od avgusta 2021.

 

Prema Ministarstvu odbrane Azerbejdžana, na koje se pozivaju državni mediji, jermenska strana Karabaha pristala je da "odloži oružje, napusti svoje borbene i vojne položaje i potpuno se razoruža".

Osim toga, kako je navelo ministarstvo, "jedinice jermenskih oružanih snaga napustiće teritorije Azerbejdžana i ilegalne jermenske oružane grupe će biti rasformirane".

Poginuli ruski mirovnjaci

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo danas da su stradali ruski mirovnjaci prilikom napada na njihov auto u Nagorno-Karabahu.

“Dana 20. septembra, u oblasti sela Džanjatag, auto sa ruskim vojnim osobljem je napadnut usled čega je stradalo vojno osoblje koje se nalazilo u vozilu”, navodi se u saopštenju, prenosi TASS. 

Dodaje se da su na licu mesta istražitelji iz Rusije i Azerbejdžana.

Ranije danas postignut je dogovor o prekidu vatre između azerbejdžanskih oružanih snaga i jermenskih trupa u otcepljenom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom pretežno Jermenima

Dogovor je postignut uz posredovanje ruskog mirovnog kontigenta, nakon što je zvanični Baku juče pokrenuo “antiterorističku operaciju” u Nagorno-Karabahu kako bi povratio ustavni poredak u toj oblasti koju kontrolišu jermenski separatisti.

Lokalni zvaničnici su rekli da su u tim napadima ubijene i povređene desetine ljudi.

Ombudsman Nagorno-Karabaha Gegan Stepanjan rekao je danas da su 32 osobe, uključujući sedam civila, ubijene, a više od 200 ranjeno. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()