Bajden: Rusija će odgovarati za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti

Apetiti autokrata se ne mogu umiriti, mora im se suprotstaviti, ocenio šef Bele kuće u Varšavi dodajući da se Putin suočio sa jačim demokratijama

21.02.2023. 18:26
  • Podeli:
Džozef Bajden_Joe Biden_Foto Reuters-63f4fe913fd66.webp Foto: Reuters

Američki predsednik Džozef Bajden optužio je Rusiju da je u Ukrajini počinila "zločine protiv čovečnosti i ratne zločine" i istakao da će Moskva zbog toga biti kažnjena.

On se danas u Varšavi obratio nakon govora poljskog predsednika Andžeja Dude, a uoči godišnjice početka rata u Ukrajini, preneo je Gardijan.

"Podrška Ukrajini se nastavlja, NATO je u tome ujedinjen. Rusija nikad, nikad, neće pobediti u Ukrajini", rekao je Bajden.

Dodao je da je "pre godinu dana svet bio spreman da Kijev padne. Sada mogu da kažem: Kijev stoji snažno, Kijev je ponosan, stoji uspravno i što je najvažnije, stoji slobodno".

On je ocenio da se "apetiti autokrata ne mogu umiriti i da im se mora suprotstaviti", i najavio novi paket sankcija protiv Rusije za kraj ove sedmice.

"Putin se suočio sa jačim demokratijama. Kada je naredio svojim tenkovima da uđu u Ukrajinu, mislio je da ćemo se prosto prevrnuti. Pogrešio je. Putin je pokušao da izgladni svet i da pogorša globalnu krizu sa hranom, ali su mu umesto toga SAD i zemlje G7 odgovorile tako što su se obavezale da će povećati globalno snabdevanje hranom", rekao je Bajden, preneo je Rojters.

Šef Bele kuće je najavio da će SAD sledeće godine biti domaćin samita NATO, na 75. godišnjicu od osnivanja Alijanse.

Bajdenov govor ispred Kraljevskog zamka pratili su građani Varšave i oko 2,5 miliona Ukrajinaca, uglavnom žena i dece izbeglih od sukoba, a koji sada žive u Poljskoj, prenosi agencija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()