Baltičke države spustile rampu za Ruse koji beže od mobilizacije

Letonija, Litvanija i Estonija, kao i Poljska, počele su da odbijaju ruske državljane sa svojih granica u ponedeljak u ponoć

21.09.2022. 22:01
  • Podeli:
Stop_rampa_granica_Foto Pixabay-1663790452961.webp Foto: Pixabay

Pribaltičke članice Evropske unije, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se graniče sa Rusijom, neće ponuditi utočište nijednom  Rusu koji beži od mobilizacije u Rusiji.

Iako su cene jednosmernih letova iz Rusije "skočile", brzo su rasprodate nakon što je Vladimir Putin naredio da se odmah pozove 300.000 rezervista.

"Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji", rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalum, prenosi Rojters.

Letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs naveo je bezbednosnu zabrinutost zbog pomenute situacije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo je da će svaki slučaj azila biti posebno razmatran.

Te tri baltičke zemlje i Poljska počele su da odbijaju ruske državljane sa svojih granica u ponedeljak u ponoć, rekavši da ne bi trebalo da putuju dok je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom.

Zabrana isključuje ruske disidente koji traže utočište u EU, zajedno sa vozačima kamiona, izbeglicama i stalnim stanovnicima zemalja EU, kao i onima koji posećuju članove bliskih porodica, prenosi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()