Bela kuća: Moguće povećano raspoređivanje američkog strateškog nuklearnog oružja

SAD ostaju "privržene međunarodnoj kontroli naoružanja" i neširenju nuklearnog oružja

07.06.2024. 20:38
  • Podeli:
američko nuklearno oružje naoružanje, sad, mapa sad, nuklearna raketa, nuklearni projektil - Shutterstock 1-66634d776e90e.webp Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države će možda u narednim godinama morati da povećaju broj raspoređenog strateškog nuklearnog oružja radi odvraćanja povećanih pretnji protivničkih zemalja da bi se zaštitio američki narod i zemlje saveznici, izjavio je danas viši pomoćnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Pranaj Vadi.

Vadi je rekao pred američkom Asocijacijom za kontrolu naoružanja da SAD ostaju "privržene međunarodnoj kontroli naoružanja" i neširenju nuklearnog oružja, preneo je Rojters.

Vadi je, međutim, napomenuo da je Rusija odbila da razgovara o novom sporazumu koji bi trebalo da zameni Novi START iz 2010. godine, koji ograničava raspoređivanje strateškog nuklearnog oružja i čije važenje ističe 2026. godine.

Vadi je istakao i da je Kina odbila razgovore o svom proširenju nuklearnog arsenala.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u sredu da može da rasporedi konvencionalne rakete koje bi mogle da pogode ciljeve u SAD i njenim evropskim saveznicima ukoliko dozvole Ukrajini da gađa ciljeve dublje na teritoriji Rusije zapadnim oružjem dugog dometa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()