Bela kuća: Ne povlačimo crvene linije za Izrael

Deset kamiona napunjenih humanitarnom pomoći stiglo je do Gaze

28.10.2023. 10:20
  • Podeli:
Tan2023-10-2420375504_8 džon kirbi AP PhotoMark Schiefelbein-653cc0d0dd465.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Mark Schiefelbein

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je da SAD neće povlačiti "crvene linije" za Izrael.

"Nastavićemo da ih podržavamo", poručio je Kirbi i odbio da komentariše intenziviranje aktivnosti izraelske vojske u Pojasu Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

On je dodao da Sjedinjene Države još uvek procenjuju uticaj vazdušnih udara na militantne grupe koje podržava Iran.

"Nećemo oklevati da preduzmemo dalje akcije zarad sopstvene samoodbrane", rekao je Kirbi.

Dodao je da je 10 dodatnih kamiona napunjenih humanitarnom pomoći stiglo do Gaze, čime je ukupan broj porastao na 84, ali da su SAD svesne da se očekuje da će to gorivo potrajati samo nekoliko dana.

Podsetimo, izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je oko 100 njihovih aviona noćas pogodilo 150 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze, u najjačem bombardovanju od početka sukoba 7. oktobra.

Stanovnici Pojasa Gaze rekli su da je noćas na tri lokacije došlo do sukoba sa izraelskim oklopnim snagama i pešadijom, prenosi Gardijan. Prema njihovim rečima, najteži sukobi su na severu Pojasa Gaze, u oblasti Bejt Lahije i Bejt Hanuna.

Pošto su internet i signal mobilne telefonije u Pojasu Gaze od sinoć gotovo potpuno u prekidu, informacije o situaciji u toj palestinskoj enklavi sa oko 2,3 miliona stanovnika su oskudne. Međutim, na snimcima načinjenim iz Izraela i Egipta, vide se eksplozije izazvane vazdušnim udarima i artiljerijom, koje su nebo obojile u narandžastu boju, navodi "Gardijan".

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()