Bela kuća "oprezno optimistična" o predlogu Hamasa za prekid vatre u Gazi

Predlogobuhvata oslobađanje izraelskih žena, dece, staraca i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje 700-1.000 palestinskih zatvorenika

15.03.2024. 21:44
  • Podeli:
bela kuća profimedia-657b6bcc0f705.webp Foto: Profimedia

Bela kuća danas je saopštila da je predlog palestinske grupe Hamas o primirju u toj enklavi, koji podrazumeva prekid vatre u zamenu za taoce, u granicama mogućnosti, kao i da je Vašington "oprezno optimitičan" po tom pitanju.

Hamas je posrednicima i SAD predstavio predlog o prekidu vatre u Gazi, koji uključuje oslobađanje izraelskih talaca u zamenu za slobodu za palestinske zatvorenike, od kojih je 100 osuđeno na doživotnu zatvorsku kaznu, prenosi Rojters.

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Hamasov predlog generalno obuhvata sve ono na čemu je mesecima rađeno.

"Oprezno smo optimistični da se stvari kreću u dobrom pravcu, ali to ne znači da je gotovo", istakao je Kirbi.

Predlog koji je izneo Hamas obuhvata oslobađanje izraelskih žena, dece, staraca i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje 700-1.000 palestinskih zatvorenika, javlja Rojters navodeći da je imao uvid u taj dokument.

Hamasov predlog predviđa i oslobađanje 100 palestinskih zatvorenika koji služe doživotne kazne u izraelskim zatvorima, u zamenu za oslobađanje izraelskih "žena regruta".

Nakon toga bi bio određen rok i datum za izraelsko povlačenje iz Gaze, navodi se u predlogu. 

Oni su još naveli da traže pružanje pomoći i povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove.

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštila je da je novi predlog za primirje u Pojasu Gaze, koji su predstavnici Hamasa predstavili posrednicima "i dalje zasnovan na nerealnim zahtevima". 

Pregovori Izraela i Hamasa o prekidu vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana, koji su se odvijali uz posredovanje SAD, Katara i Egipta, nisu dali rezultate, iako su sve strane izrazile očekivanje da je dogovor moguć. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()