Bela kuća: Putinove izjave ne ukazuju na promenu ciljeva, odgovorićemo na svaki napad

Svaki napad na amerčku infrastrukturu će dobiti adekvatan odgovor, saopštio je portparol Bele kuće reagujući na izjavu ruskog zvaničnika da bi sateliti SAD i njenih saveznika mogli da postanu legitimna meta, ukoliko se te zemlje umešaju u rat u Ukrajini

28.10.2022. 09:47
  • Podeli:
bela kuća_SAD_pixabay-1664909575186.webp Foto: Pixabay

Poslednje izjave ruskog predsednika Vladimira Putina nisu nove i da ne ukazuju na promenu njegovih strateških ciljeva, uključujući i one u vezi sa Ukrajinom, saopštila je Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer reagovala je na jučerašnje Putinove primedbe na forumu "Valdaj", prenosi Rojters.

Ruski predsednik je, naime, rekao da je Rusija stvorila današnju Ukrajinu i da samo ona može da garantuje njen suverenitet i teritorijalni integritet, preneo je TASS.

Putin je naglasio i to da je glavni cilj "specijalne vojne operacije" da se pruži pomoć Donbasu i ocenio da se situacija između Rusije i Ukrajine donekle može smatrati građanskim ratom. Rusi i Ukrajinci su, nažalost, usled niza razloga našli u različitim državama, rekao je on.

Istovremeno je optužio Kijev da trenutno čini sve što može da prikrije tragove da se priprema za provokaciju "prljavom bombom" i naglasio da nema nikakvog smisla da Rusija upotrebi takvu bombu.

'Odgovorićemo na svaki napad'

Svaki napad na američku infrastrukturu će dobiti adekvatan odgovor, saopšteno je iz Bele kuće. To je u četvrtak saopštio portparol Bele kuće DŽon Kirbi, reagujući na izjavu visokog ruskog zvaničnika ministarstva spoljnih poslova.

Konstantin Voroncov je prethodno rekao da bi komercijalni sateliti SAD i njenih saveznika mogli da postanu legitimna meta, ukoliko te zemlje odluče da se umešaju u rat u Ukrajini.

Kirbi je naveo da će taj odgovor biti srazmeran pretnji njihovoj infrastrukturi, preneo je Rojters.

"Rusija je ta koja svojom agresijom u regionu provocira i stvara opasne situacije. Nastavićemo da podržavamo Ukrajinu. Bili smo veoma otvoreni i iskreni u vezi sa tim. Ništa se neće promeniti u našem pristupu", dodao je Kirbi.

Bajden ne namerava da se sastane sa Putinom

Američki predsednik DŽozef Bajden ne namerava da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na samitu G20 sledećeg meseca na indonežanskom ostrvu Bali, izjavio Kirbi.

"Predsednik je rekao da nema nameru da sedne sa Vladimirom Putinom", rekao je portparol Bele kuće, za CNN.

Putin je prethodno u govoru na Međunarodnom debatnom klubu "Valdaj" izjavio da još nije odlučio da li će prisustvovati samitu G20 sledećeg meseca u Indoneziji. Dodao je da ukoliko ne otputuje na samit zakazan za 15. i 16. novembar, umesto njega će doći ruska delegacija na visokom nivou, preneo je Rojters.

'Ako nema nameru, zašto stalno govori o tome?'

Američki predsednik je skeptičan kada je reč povodom Putinovih izjava da nema nameru da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

"Ako nema nameru, zašto stalno govori o tome? Zašto govori o mogućnosti upotrebe taktičkog nuklearnog oružja? Bio je vrlo opasan u načinu na koji je tome pristupio", rekao je Bajden za televiziju NewsNation, prenosi Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin juče je izjavio da Rusija nikada nije samoinicijativno govorila da može da upotrebi nuklearno oružje.

"Nikada nismo ništa samoinicijativno govorili o mogućoj primeni nuklearnog oružja, nego smo samo nagoveštajima odgovarali na izjave lidera zapadnih zemalja", naveo je Putin. On je istakao je da Rusija vojnu doktrinu koja tačno navodi u kojim slučajevima, iz kog razloga, u vezi sa čim i na koji način Rusija smatra mogućom primenu nukleranog oružja za masovno uništenje, a to su zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i osiguravanje bezbednosti ruskog naroda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()