Berbok stigla u nenajavljenu posetu Kijevu

Berbok je prethodno u januaru posetila Harkov na istoku Ukrajine.

11.09.2023. 09:35
  • Podeli:
Tan2023-08-1612071913_8 analena berbok AP PhotoMarkus Schreiber)-64fec326aa8cb.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok stigla je jutros u posetu Kijevu, što je njena četvrta poseta Ukrajini.

Njena poseta nije bila najavljena iz bezbednosnih razloga, objavio je Zidojče cajtung. 

Navedeno je da će sa ukrajinskim zvaničnicima razgovarati o pripremama za predstojeću zimu, ukrajinskoj deci koja su navodno nasilno deportovana u Rusiju, kao i o izgledima Ukrajine da postane članica EU. 

"Svaki dan novi užas, svaki dan nova patnja i smrt. To je nemilosrdna realnost ljudi u Ukrajini svakog dana", rekla je Berbok po dolasku.

Berbok je prethodno u januaru posetila Harkov na istoku Ukrajine.

Nemački list navodi da će Berbok tokom posete Kijevu poručiti da će Nemačka dugoročno pouzdano stajati na strani Ukrajine i da će je podržati politički, ekonomski i vojno.

Berbok je rekla da se Ukrajina može osloniti na činjenicu da Nemačka smatra da je širenje EU neophodna geopolitička posledica ruske invazije i da će Berlin odlučno pomoći Kijevu na putu ka EU. 

Ukrajina ima status kandidata, a odluka o početku pregovora o pristupanju EU očekuje se na Evropskom savetu u decembru. 

Berbok je takođe najavila da će biti domaćin konferencije u Berlinu na kojoj će se razgovarati o neophodnim promenama u EU da bi bila u mogućnosti da primi u članstvo Ukrajinu, Moldaviju i države Zapadnog Balkana.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()