Bezbednost sportista u Parizu: Francuska već sprečila dve zavere za teroristički napad na OI

U susret Danu Bastilje 14. jula i Olimpijskim igrama 26. jula, ministar je dodao da je teroristička pretnja u Francuskoj i dalje visoka

05.07.2024. 20:17
  • Podeli:
žarald darmanen, 6 maj 2024 - profimedia-6647064af02b0.webp Foto: Profimedia

Francuska je osujetila dve odvojene zavere za teroristički napad tokom Olimpijskih igara, saopštio je danas ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen.

On je rekao da je policija u dve odvojene akcije izvršila "nekoliko hapšenja".

"Proteklih dana to nije objavljeno zbog predizborne kampanje, ali smo uhapsili ljude za koje sumnjamo da su planirali terorističke napade", rekao je Darmanen u intervjuu za francuski informativni kanal BFM TV.

U susret Danu Bastilje 14. jula i Olimpijskim igrama 26. jula, ministar je dodao da je teroristička pretnja u Francuskoj i dalje visoka.

Francuska je od marta u stanju najvišeg terorističkog upozorenja, nakon napada u moskovskoj dvorani "Krokus" u kojem je poginulo 145 osoba, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Posle tog napada, Darmanen je odlučio da Francusku stavi u stanje najvišeg upozorenja od terorističkih napada.

Pored bezbednosnih izazova Olimpijskih igara i ceremonije otvaranja, koja će biti održana na reci Seni, vanredni parlamentarni izbori izazvali su strah od građanskih nemira i masovnih protesta.

U nedelju, 7. jula, biće održan drugi krug parlamentarnih izbora na kojim se predviđa da će partija tvrde desnice "Nacionalno okupljanje" dobiti mogućnost da formira vladu.

Radi bezbednosti zbog izbora, širom zemlje će biti raspoređeno oko 30.000 policajaca, od kojih će 5.000 biti stacionirano u Parizu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()