Bivši advokat pokušao da ga tuži: Vrhovni sud odbacio tužbu protiv Trampa

Bivši Trampov advokat napisao je knjigu o Trampu u kojoj ga kritikuje

21.10.2024. 16:58
  • Podeli:
donald tramp, 29 maj 2024 - profimedia-6656d49baa44a.webp Foto: Profimedia

 Američki Vrhovni sud danas je odbio pokušaj bivšeg advokata Donalda Trampa, Majkla Koena, da ponovo pokrene tužbu protiv nekadašnjeg predsednika i nekoliko bivših federalnih zvaničnika da su ga vratili u zatvor 2020. kao osvetu zbog toga što je napisao knjigu kojom kritikuje Trampa  koji je u to vreme bio na funkciji predsednika.

Koen se žalio na to što je niži sud odbacio njegovu tužbu kojom je tražio novčanu odštetu od Trampa, bivšeg američkog saveznog tužioca Vilijama Bara, kao i zatvorskih zvaničnika i federalne vlade, preneo je Rojters.

On ih je optužio da su prekršili njegova prava zagarantovana američkim Ustavom time što su mu ograničili slobodu govora i izložili ga okrutnom i neuobičajenom kažnjavanju.

 Koen je osuđen na tri godine zatvora 2018. nakon što je priznao krivicu po više tačaka optužnice, uključujući nezakonitosti u finansiranju kampanje i laganje pred Kongresom.

Oslobođen je u maju 2020. u toku pandemije kovida, ali je dva meseca kasnije vraćen u zatvor nakon što je preko medija i društvenih mreža doveo u pitanje zabranu objavljivanja svoje knjige.

Sudija je naredio da ponovo bude pušten 16 dana kasnije, navodeći da je Koen bio žrtva osvete.

Koen je 2021. podneo civilnu tužbu federalnom sudu u Njujorku u kojoj je naveo da je tokom tih 16 dana u zatvoru imao jake glavobolje, gubitak daha i trpeo anksioznost  u maloj ćeliji u kojoj je provodio više od 23 sata dnevno na prekomernoj vrućini.

Sudija Luis Lajman kojeg je imenovao Tramp odbacio je Koenovu tužbu, a nakon što se on ponovo žalio, drugi sud u Njujorku je njegovu žalbu opet odbacio.

Bivši Trampov advokat onda se obratio Vrhovnom sudu koji je odbio da ponovo pokrene tužbu protiv nekadašnjeg predsednika.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()