Bivši američki obaveštajac: Nema nikakvih naznaka da će Rusija napasti NATO

Tekst Koflerove u "NJuzviku" demantuje brojne tvrdnje zapadnih lidera o pripremama Rusije za navodni napad na Evropu i članice NATO-a.

08.05.2024. 15:31
  • Podeli:
rusija nato profimedia-663b7e6c4d2b9.webp Foto: Profimedia

Ruski lider Vladimir Putin neće napasti nijednu državu NATO-a i sve izjave američkih političara i medijski napisi koji to sugerišu su laž i nisu ničim potkrepljeni, navodi Rebeka Kofler, strateški vojnoobaveštajni analitičar i bivša obaveštajac DIA.

U tekstu koji obavljuje "NJuzvik", Koflerova, pozivajući se na rusku vojnu doktrinu i bezbednosnu strategiju, ističe da je Putin "napao Ukrajinu kako bi sproveo svoju verziju `Monroove doktrine` i sprečio Ukrajinu da se pridruži NATO-u".

Putin tako "obnavlja stratešku tampon zonu na koju se Rusija vekovim oslanjala za svoju bezbjednost" ,navodi Koflerova.

"Nijedan razuman vojni komandant ne bi dopustio protivničkom savezu da se smesti duž više od 1.000 milja njegove granice", navodi američka analitičarka, objašnjavajući zašto su Rusi pokrenuli napad na Ukrajinu.

"Putin nikada nije krio koji su njegovi ciljevi za Ukrajinu, kao i za druge bivše sovjetske države, poput Belorusije, Moldavije i Gruzije.

U svakom javnom govoru ili službenom pisanju ruski lider jasno je izjavio da su postsovjetske nacije, uključujući Ukrajinu, zabranjene za zapadni uticaj i da bi njihovo primanje u NATO bilo prelaženje ruske crvene linije" - napominje Koflerova.

Citirajući izjave američki i drugih zapadnik zvaničnika koji tvrde da će nakon Ukrajine Rusija krenuti na druge zemlje, pa je zbog toga potrebno izdvajati milijarde za naoružavanje Kijeva, Koflerova ističe da to nije tačno niti postoji bilo koji obaveštakni dokument koji sugeriše tako nešto.

Štaviše, svaki dokument strateškog planiranja Ruske Federacije, kao što je Koncept spoljne politike, Strategija nacionalne bezbednosti, Vojna doktrina i slično, od 2000. i u nekim slučajevima od 1993, kodifikuje strateške ciljeve Moskve o reintegraciji postsovjetskih susednih zemalja u nadnacionalni savez koji Moskva naziva Evroazijska unija.

"Nasuprot tome, nikakvi planovi za integraciju ili silom preuzimanje zemlje članice NATO-a nisu objavljeni ni u jednom službenom doktrinarnom dokumentu Rusije ili službenim govorima Putina ili Kremlja - podsjeća Rebeka Kofler.

"Kao bivši oficir Odbrambene obaveštajne agencije i jedna od troje najboljih analitičara ruske doktrine i strategije koji su radili sa nacionalnom tajnom službom CIA, imala sam pristup najosetljivijim obavještajnim podacima, uključujući tajne obavještajne podatke i crvene pruge koje su samo za predsednikove oči.

Nije bilo nikakvih obaveštajnih podataka koji bi otkrivali ili sugerisali da je Putin imao planove za Evropu izvan postsovjetskih država. Proveli smo više ratnih igara koje simuliraju rat Rusija - SAD/NATO. Nijedan scenarij nije uključivao napad Rusije na zemlju NATO-a" - otkriva Koflerova.

Ona sve to dopunjuje citatom iz "Godišnje procene pretnji za 2024" , koju je izradila obaveštajne zajednica, da "Rusija gotovo sigurno ne želi direktan vojni sukob sa snagama SAD i NATO-a pa će nastaviti asimetrična aktivnost ispod nivoa koji se računa kao prag vojnog sukoba na globalno nivou".

Tekst Koflerove u "NJuzviku" demantuje brojne tvrdnje zapadnih lidera o pripremama Rusije za navodni napad na Evropu i članice NATO-a.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()