Bivši direktor CIA: Sada je prelomna tačka rata na Bliskom istoku

Paneta je rekao da u poslednjih 70 godina Izrael "nikada nije bio u stanju da vojno postigne ciljeve za kojima je težio".

05.10.2024. 20:17
  • Podeli:
rat izrael liban-66fce018bf6a8.webp Foto: AP Photo/Baz Ratner

Bivši ministar odbrane i direktor CIA Leon Paneta izjavio je danas da je sada prelomna tačka rata na Bliskom istoku i da će buduće akcije pokazati da li će doći do neposrednog totalnog rata.

"Biće teških razgovora sa svih strana, ali važno je šta se dešava u vojnom smislu i da li Izrael može da ograniči svoj odgovor ili ne može", rekao je Paneta i dodao da će ukoliko Izrael bude odgovorio, da će odgovoriti i Iran, preneo je list Hil.

Paneta je rekao da u poslednjih 70 godina Izrael "nikada nije bio u stanju da vojno postigne ciljeve za kojima je težio".

Već nekoliko meseci su u porastu strahovanja od iranske odmazde Izraelu zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu. 

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan nazvao je nedavni raketni napad na Tel Aviv "značajnom eskalacijom", pošto je Izrael obećao odmazdu ubrzo nakon što je napad završen.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu takođe je rekao da će Iran "platiti"  za rakete lansirane na njegovu zemlju.

"Večeras je Iran napravio veliku grešku - i platiće za to", rekao je Netanjahu tokom sastanka kabineta za bezbednost u utorak.

Iranski lider ajatolah Ali Hamnei branio je postupke svoje zemlje, rekavši da će Iran ponovo napasti ukoliko Izrael odgovori.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()