Bivši predsednik Francuske i preterano trošenje para: Počelo žalbeno suđenje Sarkoziju

Francuzi imaju stroga ograničenja potrošnje kada je reč o predizbornoj kampanji

08.11.2023. 16:09
  • Podeli:
nikola sarkozi, 10 dec 2007 - AP Photo Francois Mori Tanjug-654ba3e616a08.webp Foto: AP Photo/Francois Mori/Tanjug

Žalbeno suđenje bivšem predsedniku Francuske Nikoli Sarkoziju, u slučaju poznatom kao "Bigmalion", počelo je danas.

Suđenje se odnosi na optužbe da je njegova stranka, tada poznata kao UMP, radila sa firmom za odnose sa javnošću da bi se sakrila prave troškove njegove kampanje za ponovni izbor 2012. godine, preneo je Rojters.

Sarkozi se u utorak pojavio na sudu kako bi uložio žalbu na osuđujuću presudu iz 2021. za nezakonito finansiranje kampanje.

Bivši predsednik, koji je i dalje važna ličnost u francuskoj politici, iako ne zauzima nijednu funkciju, suočava se sa nizom suđenja i istraga, a Sarkozi je sve vreme negirao optužbe. 

Francuska ima stroga ograničenja potrošnje kada je reč o predizbornoj kampanji. 

Navodi se da je Sarkozi na svoju kampanju 2012. potrošio 42,8 miliona evra, skoro duplo više od dozvoljenog iznosa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()