Bivši predsednik Irana Ahmadinedžad podneo kandidaturu za predsednika

Savet čuvara islamske revolucije do 11. juna će proveriti sve kandidate i objaviti spisak onih čije su kandidature prihvaćene.

02.06.2024. 09:58
  • Podeli:
Mahmud Ahmadinedžad reuters-665c25ce2c9e9.webp Foto: Reuters

 Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad podneo je danas kandidaturu za predstojeće vanredne predsedničke izbore koji će biti održani 28. juna, pošto je iranski predsednik  Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći 19. maja.

Savet čuvara islamske revolucije do 11. juna će proveriti sve kandidate i objaviti spisak onih čije su kandidature prihvaćene.

Ahmadinedžadova kandidatura je odbijena pred izbore 2021. godine, prenosi AP.

Ahmadinedžad je bio predsednik Irana od 2005. do 2013. godine.

On je ranije otvoreno kritikovao iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Ali Hamneija, a postao je oličenje zapadnih viđenja Irana, dovodeći u pitanje Holokaust, insistirajući na tome da u Iranu ne postoje gej osobe i preteći da bi Iran mogao da napravi nuklearno naoružanje ako tako odluči, navodi AP.

Agencija dodaje da je Ahmadinedžad i dalje popularan među siromašnijim stanovništvom Irana zbog svojih populističkih politika za vreme vlasti i zbog kritika na račun sadašnje vlade, mada je njegova administracija bila suočena sa sličnim optužbama, zbog kojih su dva njegova zamenika uhapšena.

Kanidaturu je juče podnela i Zohre Elahijan i ona je prva žena u istoriji Irana koja je podnela kandidaturu za mesto predsednika države.

U petak je kandidaturu najavio i bivši predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani, čija kandidatura je takođe odbijena 2021. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()