Blinken: F-16 avioni su na putu ka ratištu, leteće ukrajinskim nebom već ovog leta

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa 9, 10. i 11. jula obeležava 75. godišnjicu postojanja

10.07.2024. 15:57
  • Podeli:
poljski avioni f-16, 12 okt 2018 - foto Reuters-668e921b10673.webp Foto: Reuters

Generalni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio je danas da je slanje odbrambenih sistema Ukrajini, poput siistema ''Patriot'' i drugih, ključno za odbranu infrastrukture i ukrajinskog naroda, kao i snaga.

''Ključ je da se otključaju ekonomske investicije u Ukrajini. To je posao broj jedan za Ukrajinu i Alijansu, ali to je samo deo poketa koji smo sastavili'', rekao je Blinken u Vašingtonu na Samitu NATO-a.

On je rekao da ''u ovom trenutku'' pošiljka borbenih aviona F-16 koji su obezbedile Danska i Holandija ide ka Ukrajini.

''Oni će već ovog leta leteti nad Ukrajinom'', rekao je Blinken.

On je istakao da je za njega uspeh nezavisna i snažna Ukrajina, integrisana u NATO i Evropsku uniju, i ona koja ''stoji na svojim nogama i ekonomski i demokratski''.

''Ukrajina jeste na tom putu. Imamo obiman paket koji gradi most Ukrajine ka NATO-u'', naveo je Blinken.

Sekretar je ocenio da je ekonomska putanja Ukrajine u ''kritičnom'' stanju, pošto Ukrajina ima kapacitet za rad odbrambene industrije i za sebe i za druge, ali da ''fizičke investicije'' moraju biti zaštićene.

Lideri NATO-a okupili su se na samitu u Vašingtonu, na kojem alijansa 9, 10. i 11. jula obeležava 75. godišnjicu postojanja.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()