Blinken: Savez Kine i Rusije donosi kraj svetskog poretka nastalog posle Hladnog rata

Ovo se nije dogodilo preko noći, rekao je Blinken

13.09.2023. 20:09
  • Podeli:
Entoni Blinken_Antony Blinken_Foto Reuters (2)-65019a87d91bf.webp Foto: Reuters

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je kraj svetskog poretka koji je nastao kao rezultat Hladnog rata.

"Ono što sada doživljavamo je više od testa snage svetskog poretka koji je nastao posle Hladnog rata. To je njegov kraj ", rekao je on, držeći predavanje na Univerzitetu Džons Hopkins.

Decenije relativne geopolitičke stabilnosti sa ružičastim očekivanjima „povećanja mira i bezbednosti, međunarodne saradnje, ekonomske povezanosti, političke liberalizacije i trijumfa ljudskih prava” ustupile su mesto, prema njegovim rečima, „zaoštrenoj konkurenciji sa autoritarnim i revizionističkim silama”.

"Ovo se nije dogodilo preko noći. Ono što nas je dovelo do ove tačke biće predmet istraživanja i debate u decenijama koje dolaze", rekao je Blinken.

On je ruske akcije u Ukrajini nazvao „najakutnijom i najhitnijom pretnjom međunarodnom poretku“. Najznačajniji dugoročni izazov državni sekretar vidi u Kini, koja, prema njegovim rečima, kombinuje želju da se prepiše svetski poredak sa sve većim mogućnostima za to.

"Peking i Moskva rade zajedno kako bi svet učinili sigurnijim mestom za autokratije u partnerstvu koje ne poznaje granice ",rekao je Blinken.

Ukazao je i na sve veći uticaj novih aktera u međunarodnim odnosima - nevladinih korporacija, terorističkih organizacija.

"Dogovaranje o međunarodnoj saradnji postaje sve teže ne samo zbog geopolitičkih tenzija, već i zbog kiklopskih razmera globalnih problema, uključujući klimatsku krizu, bezbednost hrane i masovne migracije", uveren je Bliken, prenela je RIA.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()