Blinken: Vreme je da se postigne sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Ukazao je da su napadi Hamasa 7. oktobra pokrenuli sukobe sa tragičnim posledicama po palestinski narod, izražavajući žaljenje zbog svih civila koji su poginuli tokom godinu dana

07.10.2024. 15:35
  • Podeli:
blinken-66c5852b52d1f.webp Foto: Kevin Mohatt/Pool Photo via AP

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas, povodom obeležavanja godišnjice napada palestinske militantne grupe Hamas na jug Izraela, da je vreme da se postigne sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji bi omogućio oslobađanje talaca, ublažavanje patnje izraelskog i palestinskog naroda i na kraju doveo do kraja rata, saopštio je Stejt department.

Blinken je istakao da na godišnjicu sukoba, SAD stoje uz Izrael dok se brani od terorizma i da ostaju nepokolebljive u posvećenosti trajnom miru i stabilnosti širom regiona Bliskog istoka i zajedničkoj budućnosti Izraelaca i Palestinaca.

"Međunarodna zajednica takođe mora da stoji nepokolebljivo u suočavanju sa terorizmom i nasilnim ekstremizmom, uključujući izvore podrške grupama kao što je Hamas. Mora da osudi iransku podršku Hamasu i drugim terorističkim grupama u regionu koje su odgovorne za toliko smrti, razaranja i nestabilnosti", naveo je Blinken.

On je podsetio da je Hamas 7. oktobra prošle godine na jugu Izraela ubio oko 1.200 ljudi, što je najveći masakr Jevreja od holokausta, kao i da je za taoce uzeo 254 osobe, od kojih, prema procenama, 97 i dalje drži u Pojasu Gaze.

"Hamas treba odmah da oslobodi ove taoce. Svaki od njih mora biti vraćen svojim porodicama, a SAD  će nastaviti da neumorno rade da ih vrate kući", istakao je Blinken.

Ukazao je da su napadi Hamasa 7. oktobra pokrenuli sukobe sa tragičnim posledicama po palestinski narod, izražavajući žaljenje zbog svih civila koji su poginuli tokom godinu dana, navodi se u saopštenju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()